Очаква се скоро да започнат да ваксинират и децата срещу Ковид-19

Производителите ще представят резултатите от тестовете преди лятото

27.03.2021 | 10:20 Редактор: Тодор Петров
Очаква се скоро да започнат да ваксинират и децата срещу Ковид-19

Броят на инфекциите сред децата и младежите в Германия расте сериозно. Според наблюденията на учените от института "Роберт Кох", именно децата играят все по-сериозна роля за разпространението на заразата.

Особено бързо са нараснали инфекциите във възрастовата група на децата до пет години, твърдят учените. Сериозни взривове на зараза са забелязани в детските градини, а сходна тенденция се наблюдава и след отварянето на училищата. 

Възрастовата група на децата и младежите до 15 години като цяло се оказва най-рискова. Лотар Вилер, ръководител на института "Роберт Кох", казва, че през последните четири седмици именно сред тях броят на новите инфекции се е удвоил, предаде DW.

Все повече специалисти настояват децата и младежите също да бъдат ваксинирани. Това би могло да се окаже важен фактор за ограничаването на пандемията, тъй като именно децата имат голям брой контакти. Но засега само ваксината на BioNtech/Pfizer е допусната за младежи над 16 години. Всички останали ваксини са разрешени за лица над 18-годишна възраст. В момента от BioNTech/Pfizer тестват сигурността на разработената от тях ваксина върху 2200 души на възраст между 12 и 16 години. 

Американският производител Moderna се включи в клиничните изпитания през март. Тяхната ваксина се тества на 6750 здрави деца на възраст между шест месеца и 11 години. В друга тяхна студия пък участват 3000 доброволци между 12 и 17 години. И Moderna смята да представи първите си резултати още преди лятото.

Британско-шведският производител AstraZeneca също очаква резултати до лятото на 2021. Техните тестове започнаха през февруари. Те проучват въздействието на ваксината си върху 300 доброволци на възраст между 6 и 17 години.

И четвъртата допусната в ЕС ваксина срещу коронавирус - тази на американската фирма Johnson & Johnson - от няколко месеца се тества върху деца над 12-годишна възраст. Засега обаче не са представени резултати.

Израел смята употребяваните досега ваксини за сигурни и вече ги поставя и на младежи на възраст от 16 и 17 години. Това е и една от страните, успели да ваксинират най-голям дял от своето население.

Великобритания има намерение да започне да ваксинира деца през август тази година, съобщи вестник "The Telegraph". Ако там продължат да ваксинират с досегашната скорост от 3 милиона дози на седмица, повечето от 11-те милиона деца в училищна възраст биха могли да бъдат имунизирани още преди края на лятната ваканция.

Снимка: Димитър Кьосермарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
1 rate up comment rate down comment 0
развитие
преди 1 месец
Е,да. Новоразработените от био-инженерите варианти на вируса вече заразяват и деца! След това, ще трябват нови ваксини за новите щамове и т.н. А милиардерите са увеличили богатствата си драстично за времето на пандемията.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Faksiniraite vashite deca. Vaksini vsichko za kinti edra sharka e bacil koito stoi do kraq na dnite no v choveshki organizam no se vaksinirane. Da ne govorq za tyberkolozata koito kletki ima vseki chovek. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Въпрос на време беше и това, но си остава притеснението! Сигнализирай за неуместен коментар