ЕС: Готови сме да продължим сътрудничеството с Турция

Съюзът изрази надежди за стабилност в Източното Средиземноморие

26.03.2021 | 08:26 Редактор: Никола Симеонов
ЕС: Готови сме да продължим сътрудничеството с Турция

Лидерите на страните членки на ЕС изразиха готовност съюзът да продължи сътрудничеството с Турция по въпросите на миграцията, опазването на границите, здравеопазването и борбата с тероризма.

През юни се очаква Европейският съюз да реши дали задълбочи връзките си с Турция и се надява дотогава Анкара да продължи с усилията за успокояване на напрежението в Източното Средиземноморие.

Европейският съвет възложи на Европейската комисия да изготви предложение за продължаване на финансирането на споразумението за миграцията, като се предвижда допълнителни средства да бъдат осигурени за сирийските бежанци, подслонени в Турция, Ливан и Йордания, предаде БНР.

Съюзът изрази очакване Турция да продължи да прилага споразумението и да възобнови обратния прием на мигранти, достигнали Европа през нейна земя.

Същевременно президентът на Съединените щати Джо Байдън изрази вчера в телефонен разговор с премиера на Гърция - Кириакос Мицотакис надежда за стабилност в Източното Средиземноморие.

Байдън е изразил признателност пред Мицотакис за "нарастващото сътрудничество в отбраната“. Двамата са се договорили за "координация по въпроси ат взаимен интерес, включително енергийната сигурност, Китай, Русия и Западните Балкани“.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК