Георги Димов: Турция сега е по-изолирана и от времето на Османската империя

Възможно да бъдат премахнати членове от Конституцията, които гарантират светския характер на държавата

24.03.2021 | 21:47 Редактор: Здравко Черкезов

Нова "цивилна" конституция ще бъде представена на турския народ за обществено обсъждане догодина, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Междувременно страната е изправена пред финансов колапс след срив на турската лира.

"През изминалата седмица се случиха сериозни събития в Турция, едното от които е освобождаването на сегашния гуверньор на националната банка. Това става 4 месеца, след като беше назначен. За последните 20 месеца това е четвъртата смяна. Назначеният е бивш депутат на Ердоган, който досега бе водещ журналист в проправителствения вестник", заяви бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

"В условията на еднолични режими точно авторитарният лидер и интересите му са определящи", обясни той.

Възможно да бъдат премахнати първите 4 члена на сегашната конституция - които гарантират светския характер на държавата. Според Димов подобна версия се използва умело за сплашване, защото основната идея е да бъде гарантирано избирането за трети път на сегашния държавен глава. 

"В сегашната конституция, променена от 2018 г. в чл. 101 - Президентът може да заема последователни 2 мандата. Усложливо е включен обаче чл. 121, който гласи, че по време на втория мандат (каквато е сегашната ситуация) е възможно да се вземе решение за предсрочни изборни, на които действащият президент може да се яви", посочи събеседникът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Имаше и словесни престрелки със съюзници в НАТО, а същевременно се заговори за съюз между Турция, Русия и Иран.

"Има го, това е тройният формат, който стартира покрай процеса от Астана за решаване на сирийската криза и всъщност трите си сътрудничат. По различни причини, но те са силно подозирани от Запада (ЕС, САЩ и НАТО)", посочи Димов.

Според бившия ни главен консул в Одрин, в момента Турция е самотна и изолирана на международната сцена до такава степен, в каквато не е била и Османската империя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ама това Ердоган осъзнава ли го? Сигнализирай за неуместен коментар