Кризата от март 2020 г., която всички забравиха

Тогава чувство на тревожност беше завладяло Федералния резерв на САЩ

18.03.2021 | 13:22 Редактор: Здравко Черкезов
Кризата от март 2020 г., която всички забравиха

До средата на март 2020 г. чувство на тревожност беше завладяло Федералния резерв (Фед) на САЩ. Коронавирусната пандемия бързо се разпространяваше по света, натежавайки на глобалните пазари по опасен начин, пише The New York Times.

Фед свика извънредно заседание на 15 март. Този следобед централната банка обяви огромна програма в размер на 500 млрд. долара за изкупуване на правителствени облигации и 200 млрд. долара за изкупуване на ипотечни облигации.

Това не беше нито първото усилие на централната банка за справяне със задаващото се бедствие, нито последното. То обаче беше ясен сигнал за трудностите пред пазарите през 2020 г., напомнящи на кризата от 2008 г. по отношение на сериозността си. Кризата през 2008 г. обаче, започнала от жилищния пазар, се разрази в рамките на години, докато предизвиканата от коронавирусната пандемия криза настъпи само за няколко седмици.

Как започна всичко

Финансовите пазари започнаха да усещат трудностите на 21 февруари миналата година, когато италианските власти въведоха местни блокади. На 3 март - след като предизвикателствата пред пазара се ускориха, Фед намали основните лихви до около 1% в рамките на първия си извънреден ход след финансовата криза от 2008 г.

"Осъзнаваме, че намалението на лихвите няма да понижи темпа на заразяване, няма да заздрави и веригата на доставки", заяви гуверньорът на централната банка Джером Пауъл в рамките на пресконференция след решението, като обясни, че Фед прави каквото може, за да запази кредитите евтини и налични.

Как ситуацията се влоши

На 11 март Световната здравна организация обяви разпространението на вируса за пандемия. На пазарите стана ясно, че разпродажбите преминават в паника. Към петък, 13 март, правителствените облигации бяха само един от множеството проблеми.

До края на седмицата навсякъде вилнееше хаос. Чуждестранните централни банки и корпорации разпродаваха американски облигации, отчасти за да наберат доларите, от които компаниите се нуждаеха, за да платят сметките си; пазарите на корпоративни облигации и ипотечни дългови книжа изглеждаха отчаяни на фона на пониженията на кредитните рейтинги на компаниите, след като много молове и хотели станаха свидетели на помрачени перспективи за бизнесите им.

Фед, заедно с финансовото министерство на САЩ, вероятно успяха да спасят страната от осакатяваща финансова криза, която би направила по-трудно оцеляването на бизнеса и възстановяването, ускорявайки икономическите щети от коронавируса. Много от програмите бяха преустановени оттогава насам или се планира да бъдат спрени и пазарите функционират добре.

Какво следва

Въпросът пред законодателите и централните банкери сега е какво би могло да се направи, за да се поправят уязвимостите, които биха могли да създадат проблеми на пазара на облигации и на фондовите борси, ако инвеститорите се изплашат сериозно отново.

Централните банки създадоха прецедент, спасявайки незасегнати пазари, увеличавайки възможността инвеститорите да предприемат рискове на фона на надеждите, че институциите винаги ще действат в тяхна подкрепа, ако ситуацията достатъчно се влоши.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg.

Снимка: Bloomberg LP

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК