Политолог: САЩ избраха Навални заради липса на по-добро

Искат сдобряване с Китай, за сметка на отношенията с Москва, смята проф. Захари Захариев

09.03.2021 | 21:20 Редактор: Никола Симеонов

Геополитическият триъгълник Китай-Русия-САЩ остава ключов за тенденциите в международните отношения.

"Китай не може да бъде забравен, защото е основният играч на световната геополитическа сцена. Щатите подготвят, заедно с Китай, среща на ниво държавен секретар и Янг, членът на политбюро, който отговаря за външната политика на Пекин. Предполагаемото място на срещата е Аляска. Подготвя се срещата между Си Дзинпин и Байдън, които всъщност се познават откакто бяха вицепрезиденти", заяви международният анализатор проф. Захари Захариев в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му Байдън се опитва да оправи "острата страница", отворена от Тръмп и замразяването на политическите отношения с Китай. Това се отчита като грешка от новата администрация. Според него неслучайно демократите се връщат към този подход, защото отношенията с Москва са много лоши. 

"Новата администрация търси контрабаланс и затова се търси да се оправят отношенията с Пекин - да се нормализират в руслото на един нормален международен диалог", добави Захариев. 

Той смята, че се наблюдават и усилията да се възстановят връзките с Европа. 

"Тук отново се прибягва към политиката на "камшика и курабийката". От една страна има обещания за олекотяване на търговските отношения, но също и искания Европа да бъде толерантна към тяхната, бих казал, безсмислена война срещу Москва", посочи експертът пред Bulgaria ON AIR.

Захариев коментира и ситуацията с опозиционера Алексей Навални. 

"Тук те прибягнаха до използването на стари методи, които са изпробвани донякъде с успех, например в Украйна - чрез контрапункт на опозиционност срещу режим, неудобен на САЩ. Те се спряха на Навални поради липса на нещо по-добро. Актьорът, който обаче беше избран, не успя да изиграе историческата си роля - изплуваха факти от миналото му като расизъм, ксенофобия, великоруски шофинизъм и др." каза Захариев. 

Анализаторът смята още, че декларациите на Байдън за нов геополитически мир са "само на книга". 

"Напрежението в световен план само ще расте. Надпреварата във въоръжаването продължава, често с нови технологии", допълни Захариев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
BG
преди 3 години
Този политолог със сигурност е русофил, но е близо до истината ! Сигнализирай за неуместен коментар