САЩ готови за нови кибератаки и санкции срещу Русия

Американските "контраатаки" няма да бъдат очевидни, но руското ръководство, разузнаването и военните ще научат за тях

08.03.2021 | 12:27 Редактор: Радостина Димитрова
САЩ готови за нови кибератаки и санкции срещу Русия

През следващите три седмици САЩ планират да извършат поредица от кибернападения върху вътрешните системи на руските власти в отговор на хакерска атака, приписана на Руската федерация чрез софтуерната фирма SolarWinds, съобщава американското издание The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията във Вашингтон.

Изданието твърди, че американските "контраатаки“ няма да бъдат очевидни, но руското ръководство, разузнаването и военните ще научат за тях.

Според събеседниците на вестника взломите ще бъдат придружени от икономически санкции. Освен това президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да подпише указ за засилване на защитата на правителствените компютърни системи с цел предотвратяване на бъдещи кибератаки, предаде "Фокус".

Американското разузнаване твърди, че Русия стои зад кибератаката чрез софтуера на SolarWinds: през март 2020 г. хакери успяха да "инжектират“ вирус в актуализацията на Orion, който след това беше изтеглен и използван от хиляди клиенти на компанията. Сред тях бяха американските правителствени агенции и над 400 от най-големите американски компании.

Руски представители на най-високо ниво категорично отхвърлиха версията на Вашингтон за участието на Москва в подобни действия. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва не е замесена в хакерски атаки срещу американски правителствени агенции и компании. Според него всякакви обвинения в участието на Русия "са абсолютно неоснователни и повероятно са продължение на сляпата русофобия, към която се прибягва при всеки инцидент“.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК