Пандемията е допринесла индиректно за увеличаване на детската смъртност в Азия

9 милиона деца може и никога да не се върнат в училище

17.03.2021 | 21:15 Редактор: Искра Ангелова
Пандемията е допринесла индиректно за увеличаване на детската смъртност в Азия

Пандемията от Ковид-19 може индиректно да е допринесла за увеличаване на детската смъртност в Югоизточна Азия миналата година, където са регистрирани 228 000 допълнителни смъртни случая при деца. Това се констатира в публикуван днес доклад на УНИЦЕФ, предаде Франс прес.

В него се казва, че е имало драстичното намаляване на прибягването и достъпа до здравни услуги от съществено значение заради пандемията в Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш, Афганистан и Шри Ланка, където живеят общо 1,8 милиарда души. "Това намаляване е имало катастрофално въздействие върху здравето и прехраната на най-бедните семейства", каза Джордж Ларея-Аджеи, регионален директор на УНИЦЕФ, цитиран от БТА.

Той призова за пълното възстановяване на тези здравни услуги, от които деца и майки имат отчайваща нужда. Представителят на УНИЦЕФ прикани и местните власти да вземат такива мерки, че да убедят хората, че достъпът до тези здравни услуги е безопасен.

Страните от региона, както и на други места в света, наложиха мерки за строга изолация, за да се борят срещу разпространението на коронавируса. Оттогава много рестрикции бяха смекчени. Но дори и там, където здравните услуги не бяха напълно затворени, броят на хората, прибягнали до тях, е намалял, се констатира в документа.

Като пример се посочва, че в Непал и в Бангладеш през 2020 г. има спад от над 80 процента в лечението на деца, страдащи от остро недохранване. Съответно с 35 и 65 процента са намалели ваксинациите срещу дифтерия, тетанус и коклюш в Индия и Пакистан.

Заради пандемията около 420 милиона деца в Югоизточна Азия са били лишени от училище. 9 милиона деца може и никога да не се върнат в училище, се предупреждава в доклада. Тази ситуация може да доведе до увеличаване на браковете с деца и води до 400 000 допълнителни случая на бременност при тийнейджърки, се казва в доклада. Това води и до увеличаване на смъртността при раждане и при новородените.

В доклада се констатира и, че миналата година е имало 3,5 милиона случая на нежелана бременност в региона.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК