Остри реакции след намесата на полицията в бдението за убитата британка

Жестокото убийство, извършено от полицай, предизвика вълна от съпричастност и повдигна въпроса за насилието над жените

14.03.2021 | 14:15 Редактор: Радостина Димитрова

Напрежение и арести в Лондон по време на бдение в памет на отвлечена и в последствие убита 33-годишна жена. Извършител на престъплението е полицейски служител.

С цветя в ръце - стотици се събраха в Южен Лондон, за да почетат паметта на 33-годишната Сара Еверард. Сред тях беше и Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън.

Жестокото убийство, извършено от полицай, предизвика вълна от съпричастност и повдигна въпроса за насилието над жените във Великобритания.

Не след дълго обаче мирното бдение се превърна в арена на напрежение. Полицията прибегна до използването на сила срещу част от демонстрантите, включително срещу жени, които бяха изведени с белезници. Органите на реда обясниха, че действията им били в защита на населението, а на бдението не се спазвали мерките срещу коронавируса.

Използването на сила от униформените обаче предизвика остри реакции както сред обществото, така и сред политическия елит. Кметът на Лондон и вътрешният министър поискаха незабавно обяснение за реакцията на полицаите.

Заради пандемията и ограниченията - много британци почетоха паметта на Сара, палейки свещ в домовете си. Премиерът Борис Джонсън и годеницата му поставиха такава пред врата на Даунинг стрийт 10.

Тялото на Сара Еверард беше открито тази седмица в графство Кент. Тя изчезна безследно на 3 март, докато се прибирала към дома си. За нейното отвличане и убийство е обвинен 48-годишният полицейски служител Уейн Казънс.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бай Миле
преди 3 години
И с какво точно им помогна ретифицираната инстанбулска конвенция в случая? Сигнализирай за неуместен коментар