Може ли Африка да спаси света от пандемията?

Андреа Менделсон се страхува от наближаването на април и май - точно тогава времето ще захладнее в Южното полукълбо и ще доведе до нарастване на случаите на Ковид-19

13.03.2021 | 18:00 Редактор: Радостина Димитрова
Може ли Африка да спаси света от пандемията?

Докато останалата част от света се подготвя за нормализиране на обстановката през следващите месеци на фона на ваксинационните кампании, в здравния си център в беден квартал на работническата класа в Кейптаун, Андреа Менделсон се страхува от наближаването на април и май - точно тогава времето ще захладнее в Южното полукълбо и ще доведе до нарастване на случаите на Ковид-19, пише Bloomberg.

Малко хора в Южна Африка - освен медицинския персонал, към който спада и Менделсон - ще бъдат ваксинирани дотогава. На други места на континента дори здравните работници няма да бъдат имунизирани, което прави Африка голям източник на вируса, който зарази почти 117 млн. души по целия свят и отне живота на повече от 2,5 млн.

"Ваксините ще окажат нулево въздействие върху третата вълна, но поне мога да съм уверена, че когато отида на работа, няма да умра", казва Менделсон, която е старши медицински служител в Министерството на здравеопазването на провинция Западен Кейп.

"Сигурна съм, че здравните работници в Малави и Танзания искат същото", допълва тя.

Повечето държави в Африка все още не са започнали да ваксинират своите граждани за разлика от по-развитите страни. По-малко от половин млн. души са ваксинирани в Субсахарска Африка - регион с 1,1 млрд. души. За разлика от тях САЩ, които са с население от около 330 млн. души, са поставили над 90 млн. дози ваксини. Повече от една трета от 67 млн. души във Великобритания също са получили поне първата си доза.

"Всеки човек в развития свят, който смята, че не го засягат голямата част неваксинитани хора в Африка, следва да премисли ситуацията отново", казва медицинският специалист Фиона Атухебве.

"Докато пандемията продължава да бушува сред неваксинираното население, докато се появяват нови щамове, които се разпространяват по-лесно – никой не е в безопасност", допълва тя.

Четете цялата статия в Bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК