Германците изкупиха първите антигенни тестове, пуснати в супермаркетите

От понеделник нататък те ще имат право на по един безплатен антигенен тест седмично

06.03.2021 | 21:16 Редактор: Юлия Христова
Германците изкупиха първите антигенни тестове, пуснати в супермаркетите

Германците се втурнаха днес в супермаркетите, за да си купят от първите антигенни тестове за коронавируса, пуснати в свободна продажба, и стоката се изчерпа за часове, предаде Франс прес. "Искаме да уверим всички, които си тръгнаха с празни ръце, че в близките дни очакваме нови партиди", заяви говорител на веригата магазини пред в. "Билд".

Сайтът на конкурентна верига пък почти се претовари, щом тя започна да продава онлайн комплекти от тестове за домашна употреба, предава БТА. Германското правителство разчита, че антигенните тестове ще се използват масово, за да осъществи стратегията си за прогресивно разхлабване на антивирусните мерки, докато общественото мнение е недоволно от все още бавното темпо на ваксинацията в страната.

От понеделник нататък германците ще имат право на по един безплатен антигенен тест седмично, който ще се извършва от специалисти в аптеките или сертифицираните тестови центрове.

Много производители са получили и разрешение за производство на тестове за домашна употреба. Целта е да се осигури на хората повече свобода след месеци рестрикции, но експерти изтъкват, че бързите тестове не са толкова точни колкото Пи Си Ар тестовете, и че предпазните мерки трябва да се спазват дори при отрицателен тест.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК