Ваксинираните с привилегии: Швеция и Дания ще въведат коронапаспорти

И други страни имат сходни планове

24.02.2021 | 12:08 Редактор: Ралица Братанова
Ваксинираните с привилегии: Швеция и Дания ще въведат коронапаспорти

Досега Швеция беше известна с различния си модел в борбата срещу коронавируса. Вместо локдаун и ограничения, шведите отначало разчитаха на колективния имунитет, след което – на здравия разум на населението. Поради това към страната бяха отправени много критики, особено след като броят на случаите скочи рязко, предаде "Дойче веле".

Сега скандинавската държава за пореден път тръгва по специфичен път на развитие, и то заедно със съседна Дания: до лятото те смятат да въведат дигитален имунизационен паспорт.

Облекчаване на ограниченията

По думите на шведския министър на информационните технологии Андерс Игеман, става дума например за това човек да може лесно да докаже, че се е ваксинирал. Тъй като този вид доказателства могат да се окажат важни в бъдеще – например за да се облекчат пътуванията зад граница, командировките в собствената страна, посещенията на културни и спортни прояви. Дигиталната инфраструктура за имунизационния паспорт трябва да бъде готова до първи юни.

Дания обяви плановете си за въвеждане на подобен паспорт още преди Швеция. Данните за ваксинациите трябва да бъдат достъпни на сайта на датските здравни власти или чрез специално приложение на смартфона.

Засега от електронния паспорт обаче биха могли да се възползват само малцина. До 14 февруари в Дания са били ваксинирани само 6,87 процента от населението, в Швеция – 4,53%.  С други думи показателите на тези две страни са сходни с тези на Германия (4,95 процента) и на целия ЕС.

И засега не се знае дали в крайна сметка дали по-голямата част от шведите ще се ваксинират. Страната е критично настроена към имунизациите, след като преди около десет години масовата ваксинация срещу свински грип доведе до неблагоприятни последици за здравето на децата. Стотици се разболяха от нарколепсия  -  вид патологична, болезнена сънливост. Тогавашната ваксинация се превърна в един от най-големите медицински скандали в страната и хората още не са го забравили.

Какви привилегии и за кого?

Наличието на дигитален имунизационен паспорт ще даде на ваксинираните определени привилегии, но критиците на идеята отбелязват, че тя има и обратна страна - може да доведе до неофициална принуда за ваксинация, особено сред хората, които искат или трябва да пътуват повече или искат отново да участват активно в обществения живот.

Не бива да се забравя и това, че има хора, които по обективни причини не могат да се имунизират – например защото са склонни към тежки алергични реакции. Излиза, че те ще бъдат лишени от предимствата, без да имат вина за това.

Какви са плановете на другите европейски държави?

Гърция, Кипър и Испания призовават за създаването на единен имунизационен паспорт, за да могат ваксинираните отново да пътуват свободно и туризмът да се съживи. Полша и Румъния вече обявиха, че отменят задължителната карантина за пристигащите в страната, ако са ваксинирани срещу коронавирус.

И ЕС предвижда да утвърди единен паспорт за ваксинацията срещу коронавирус. В Германия идеята обаче не се ползва с голяма подкрепа. Съвсем наскоро германският Етичен съвет изрази своите резерви. Според членовете на съвета, все още не е категорично доказано, че ваксинираните не могат разпространяват вируса. За по-голяма свобода би могло да се помисли едва ако се установи със сигурност, че ваксината е в състояние да ограничи разпространението на вируса SARS-CoV-2 и предаването му от човек на човек.

Снимка: Bloomberg LP

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Отдавна се говори за тезипаспорти ама някак не ни се вярваше... Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Кво става ковидарчета,задължителни ваксета-тестове,забрани,затваряне в къщи,излизане само на работа и за храна,миналия януари това беше теория на конспирацията,сега някои сами искат мерки даже по тежки,как е ааа. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Хитър Петър
преди 3 години
Овце по целият свят колкото искаш.Да се ваксинират.После като се разболяват пак хич да не се чудят. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Почна се с извиването на ръцете Сигнализирай за неуместен коментар