Ваксинираните и преболедувалите в Израел ще имат специални правомощия

Те ще получат т.нар. "зелен паспорт", с който да посещават наново отворените молове и фитнеси

22.02.2021 | 17:55 Редактор: Ралица Братанова


Специални правомощия за ваксинираните и преболедувалите Ковид-19 в Израел. Те ще получат т.нар. "зелен паспорт", с който да посещават наново отворените молове и фитнеси.

След като повече от 49 процента от населението на Израел получи поне една доза от ваксините срещу Ковид-19, властите решиха да вдигнат част от ограниченията в страната. Молове, фитнес зали и хотели отново посрещат посетители.

Глътката въздух обаче дойде с условие. Отново откритите публични места могат да се посещават само от хора, които притежават така наречения "зелен пропуск". Това е официален документ, който се издава само на ваксинирани граждани и на такива, които са преболедували Ковид-19 и имат имунитет. 

"Всеки, който има зелен пропуск ще може да ходи във фитнеса, в кино залите - ние ще ви предложим всичко това. Нека всички се ваксинират", призова премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

"Тази държава първа успя да прозре, че е безумно другите хора, които все още не са имунизирани, но имат вече изграден имунитет вследствия на прекараното заболяване, а той е по-добър от ваксинирането, да бъдат ограничавани. Много се надявам в Европа да бъде предприет същия подход", коментира имунологът проф. Андрей Чорбанов.

В подхода на Израел обаче остава отворен един въпрос - зеленият пропуск нарушава ли човешките права? Премиерът Бенямин Нетаняху призовава всички да се ваксинират, но според сайта на здравното министерство на Израел ваксините срещу Ковид-19 не са препоръчителни за цялото население. 

  И въпреки че голям брой хора не могат да получат ваксината поради причини отвъд личния им избор, отново в сайта на израелското министерство се посочва категорично: 

"Зеленият пропуск е личен и се дава на всеки, който е ваксиниран за коронавирус, или се е възстановили от коронавирус. На този етап никой друг няма право на Зелена карта. Зеленият пропуск също така е с различна валидност за ваксинираните и преболедувалите. За имунизираните той влиза в сила една седмица след поставянето на втората доза от ваксината и е валиден 6 месеца. За преболедувалите Кови-19 периодът е по-кратък", уточнява се там.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК