7 дестинации, отворени без ограничения за ваксинираните срещу Ковид-19

От Кипър до Сейшелските острови

17.02.2021 | 16:49 Редактор: Ралица Братанова
7 дестинации, отворени без ограничения за ваксинираните срещу Ковид-19

Пандемията  не затихва, а това може да доведе до поредната несигурна година за туристическата индустрия.

Държавите по света продължават да имунизират само най-уязвимите си граждани. Великобритания вече е ваксинирала над 15 милиона души, а в САЩ се прилагат 1,6 милиона дози на ден. Междувременно Дания обяви плановете си да пусне дигитален имунизационен паспорт до края на февруари, който ще служи като документация, която ще доказва, че притежателят е напълно защитен от Ковид-19

Въпреки че основните ваксини срещу коронавирус са около 95% ефективни, което означава, че ваксинираните лица все още могат да се заразят и да разпространят вируса на други, няма съмнение, че те са стъпка в правилната посока.

В резултат на това редица дестинации избират или да отпаднат граничните ограничения за пътниците, които са били напълно ваксинирани, или да ги облекчат значително, информира Dnes.bg.

От Кипър до Сейшелските острови, ето седем дестинации, които се отварят отново за туристите, получили ваксина за Ковид-19.

Кипър

Още през декември Кипър стана първата дестинация, която обяви плановете си да позволи на пътниците, които са били ваксинирани, да влязат, без да се налага да стоят под карантина.  Освен това посетителите, които предоставят доказателство, че са получили и двете дози от ваксина срещу COVID-19, ще имат право да посетят страната без да предоставят отрицателен резултат от PCR тест при пристигане.

Това вероятно ще важи само за пристигащите от дестинации в списъка за безопасно пътуване, който редовно се актуализира.

Естония

Естония не просто е премахнала задължителната карантина за пътуващите от ЕС, но също така ги е премахнала и за тези, които имат доказателства, че са преболедували  Ковид-19 през последните шест месеца от трети държави.

Европейската държава приема и туристите, получили ваксина от девет доставчици, а не само Moderna, Pfizer-BioNTech или Oxford-AstraZeneca - трите одобрени от ЕС.

Ще бъдат признати само сертификати за ваксинация, преведени на естонски, руски или английски език, а посетителите, които преди са прекарали коронавирус, ще трябва да представят лекарско свидетелство, както и скорошен PCR тест, който показва, че вече не са заразни.

Грузия

Грузия, която се намира на кръстопътя между Азия и Европа, също избра да премахне ограниченията за ваксинирани пътници.

Министерството на външните работи на страната наскоро обяви, че на всички посетители, които са получили две дози от която и да е ваксина срещу COVID-19, е разрешено да влизат в страната, без да предоставят отрицателен PCR тест.

Исландия

От 1 май напълно ваксинирани пътници от страни от Европейския съюз, както и от Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, могат да пропуснат карантината, когато пристигнат в Исландия. Няма да се изисква и да представят отрицателен PCR тест.

Посетителите, които могат да предоставят документ за ваксинация, преведен на исландски, датски, норвежки, шведски или английски, доказвайки, че са имали две дози от една от трите основни ваксини срещу Ковид-19, ще бъдат освободени от граничните ограничения.

Въпреки това, тези, които представят "невалиден" документ, ще трябва да се подложат на двойно тестване с карантина между тях, според Исландската дирекция на здравеопазването.

Популярната дестинация също така планира да издаде цифрови "сертификати за ваксинация" на исландски граждани, които са били ваксинирани, "за да улесни придвижването на хората между страните".

Неваксинираните пристигащи от дестинации, където е разрешено пътуването до Исландия, трябва да преминат през PCR тест при пристигане, преди да влязат в карантина за пет до шест дни, а след това да направят втори тест. Изключения ще бъдат направени при някои обстоятелства, като например тези с валидна медицинска причина.

Полша

Пътуващите от страни от ЕС могат да посетят Полша, без да се подлагат на задължителната 10-дневна карантина "въз основа на сертификат, потвърждаващ ваксинацията срещу Ковид-19".

Европейската държава отмени ограниченията за пристигащите, които са били  ваксинирани на 28 декември.

Тези, които предоставят отрицателен тест за SARS-CoV-2 при пристигане, също са освободени от карантина, стига да има не повече от 48 часа между момента, в който получат резултата от теста, и времето, когато преминат границата.

Румъния

Всички пътници, пристигащи в Румъния от разрешени дестинации, които са били ваксинирани срещу Ковид-19, са освободени от карантина от 18 януари.

Новите правила бяха обявени от Националния комитет за извънредни ситуации (CNSU), който постанови, че посетителите и завръщащите се жители ще трябва да покажат доказателство, че са получили две дози от ваксината, за да се избегне задължителната изолация

Втората доза трябва да бъде приложена поне 10 дни преди пристигането им.

"Доказателството за ваксинация, включително датата, на която е приложена втората доза, трябва да бъде направено чрез документа, издаден от здравното звено, което е прилагало ваксината, независимо дали е в Румъния или в чужбина", се казва в изявление на CNSU.

Понастоящем пътниците, пристигащи от страни в "жълтия списък" на Румъния, съставен от дестинации с висок епидемиологичен риск, трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни. Тези, които представят PCR, направен не по-малко от 72 часа преди влизане, трябва да изтърпят десетдневна карантина.

Сейшелските острови

През януари Сейшелските острови се присъединиха към нарастващия брой дестинации, където отпадат карантинните изисквания за пътници, които са били ваксинирани срещу Ковид-19

Ваксинираните посетители вече имат право да влизат в страната, разположена край бреговете на Танзания, без да се подлагат на 10-дневна карантина.

Въпреки това, тези, които са получили пълен курс на която и да е ваксина срещу Ковид-19, все още трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа след пътуването, както и сертификат от националния здравен орган, потвърждаващ, че са преминали ваксинация.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК