Дания излиза от блокадата с издаването на коронапаспорт

Правителството в Копенхаген се надява, че цифровият документ ще улесни отново икономиката

04.02.2021 | 12:27 Редактор: Ралица Братанова
Дания излиза от блокадата с издаването на коронапаспорт

Брайън Микелсен, ръководител на Датската търговска камара в Копенхаген, говори за "светлина в края на тунела“. Това, което го прави толкова оптимистичен, е съобщението от датското правителство, че ще бъде една от първите страни в света, която ще издава цифров паспорт за ваксинациите.

"Цифровият паспорт за коронавируса за командировки, например, ще бъде готов след три-четири месеца", обяви финансовият министър Мортен Бьодсков..

От края на този месец датчаните ще могат да влязат в централния уебсайт на здравния орган и да видят резултатите от тестовете си. Целта обаче е да се разработи цифрова паспортизация за ваксинациите до лятото, която да улесни пътуванията и посещенията на културни събития.

Този цифров паспорт се зарежда в мобилния телефон и може да бъде представен например на границата. Цифровият документ показва дали и кога лицето е било ваксинирано. Правителството, компаниите и културният сектор очакват цифровият сертификат за ваксинация да върне икономиката по-бързо към живота, пише Investor.bg.

"Може да сме първите в света, които имат такъв паспорт“, каза министърът.

"Абсолютно наложително е за нас да можем да рестартираме датското общество, така че компаниите да могат да се върнат към нормалния живот. Много датски фирми са глобални и работят на световния пазар. Затова правителството пуска решение за пътуване и също проучва възможността на специален паспорт, който може да се използва в редица ситуации", обясни финансовият министър на страната.

 СЗО е против идеята

Световната здравна организация (СЗО) се обяви против въвеждането на паспорти за ваксинация през миналия месец, тъй като все още има твърде малко ваксина и следователно не всеки, който желае, може да бъде ваксиниран.

Освен това все още не е ясно колко дълго трае имунитетът след ваксинация и дали ваксинирано лице може да продължи да заразява други хора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Свидетели сме на нов световен ред Сигнализирай за неуместен коментар