Гръцкият туризъм в криза: 77% спад в приходите, продават над 300 хотела

През 2020 г. секторът е успял да произведе едва 20-25% от очакваните приходи

16.02.2021 | 12:11 Редактор: Никола Симеонов
Гръцкият туризъм в криза: 77% спад в приходите, продават над 300 хотела

Туристическият бранш в Гърция преживява сериозна криза. Приходите в периода януари-октомври 2020 година са спаднали с цели 77%.

Премиерът Мицотакис също изчисли наскоро, че през 2020 туризмът е успял да произведе едва 20-25% от очакваните приходи. За тази година Мицотакис се надява да бъдат достигнати 50 процента.

Президентът на Сдружението на хотелиерите Григорис Тасиос също се надява на светлина в края на тунела и очаква завръщането на първите туристи още за католическия Великден на 4 април и за православния на 2 май. Надеждите си гръцкият туризъм свързва и с бързото ваксиниране на хората във Великобритания и в Израел, откъдето се очаква нарастващ брой туристи.

Гръцкият и израелският премиер вече подписаха споразумение за двустранно признаване на ваксинационните сертификати, което влиза в сила през март или април. През 2019 година Гърция беше посетена от 700 000 израелски туристи, а през миналата година се очакваха дори 1 милион. Но коронавирусът обърка сметките.

"Едно е сигурно: ако и тази година изгубим туристическия сезон, това ще ни пречупи гръбнака“, предупреждава Тасиос. Основание за опасенията му дава не само закъсняващият старт на тазгодишния туристически сезон, но и драматичното положение на стотици хотелиери, които вече втора година стоят без клиенти. Гръцките медии съобщават, че в момента над 300 хотела са обявени за продажба, пише Дойче Веле.

Например един бутиков хотел на осем етажа с изглед към атинския Акропол, който се предлага само за 13 милиона евро; или луксозен петзвезден хотел на остров Крит със 127 стаи за 65 милиона евро; или луксозен туристически комплекс на Халкидики с 300 стаи и 100 апартамента за 28 милиона евро. Както пишат германските вестници "Берлинер Курир" и "Берлинер Цайтунг", тежките сътресения в пандемията и непредвидимото бъдеще карат все повече гръцки хотелиери да се оттеглят от кризисния туристически бранш.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Само лятото да не я затворят Сигнализирай за неуместен коментар