Борисов: Винаги сме се водили от етническата толерантност

Правителството отпусна 3,5 млн. лева за църкви и манастири

17.02.2021 | 12:03 Редактор: Никола Симеонов
Борисов: Винаги сме се водили от етническата толерантност

Кабинетът отпусна допълнително 3,5 млн. лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил. 

"Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание.

От осигурените 3,5 милиона лева 400 000 лева са за строително-ремонтни дейности на манастира "Св. Марина" в с. Каран Върбовка (община Две могили в Русенска област). Светата обител е един от най-старите български манастири, възникнала в периода на Второто българско царство, тя е и основен поклоннически и туристически обект в района. Отпуснатите средства ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

"Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния. Благодарим и за средствата, отпуснати за двете духовни училища на Българската православна църква – Софийската и Пловдивската духовни семинарии“, обърна се Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум към премиера Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

1 036 552 лв. от отпуснатите днес над 3,5 милиона лева от правителството са за община Кюстендил и са предназначени за основно обновяване на храма "Успение Богородично".

Снимка: Правителствен пресцентър

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Я ТИКВАКА си поканил всякви попчета да му баят. Сигнализирай за неуместен коментар