Студът в Швеция доведе до недостиг на ток, зоват да не се пускат прахосмукачки

Кабинетът планира инсталирането на нови електропроводи, но дотогава могат да минат и 20 г.

12.02.2021 | 23:20 Редактор: Ивет Арабова
Студът в Швеция доведе до недостиг на ток, зоват да не се пускат прахосмукачки

В специално телевизионно клипче сериозен глас призовава да се пести електроенергия: "Преди да включите прахосмукачката, запитайте се дали наистина трябва да чистите точно сега, когато в Швеция е най-студено и когато електроенергията е не само най-скъпа, но и най-неекологична".

Звучи като остарял призив за пестене, но е съвсем актуално. Тъй като тази зима е особено студена и много от хората отопляват домовете си с ток, Швеция изпитва недостиг на електроенергия. Търсенето е огромно, а предлагането си остава същото. В резултат цените на тока скачат - на моменти са двойно по-високи в сравнение с миналия януари.

Защо токът не достига

Държавата наистина призовава частните домакинства по възможност да не използват уреди като прахосмукачките, които "гълтат" много ток. Депутатът Йоар Форсел, представител на опозиционните либерали, не крие недоволството си: "Срамно е, че на развита страна като Швеция ѝ се налага да внася мръсен ток, а промишлените предприятия са принудени да спират работа".

Според информации в медиите, Швеция е купила допълнителни количества ток от полски и германски електроцентрали, включително от централи на въглища. Освен това на юг е пуснала в експлоатация собствена електроцентрала с течно гориво, предназначена за случаи като сегашния. В същото време на север се произвежда повече ток, отколкото се потребява. Но няма достатъчно електропроводи, по които нужните количества да се изпратят в южната част на страната. Правителството планира инсталирането на нови електропроводи, но дотогава могат да минат и 20 години, предава "Дойче Веле".

Проблемът е все пак само сезонен, посочва зеленият депутат Лоренц Товат, който формулира амбициите на Швеция в енергийната политика така: "Искаме да се превърнем в един вид супербатерия на Северна Европа с чиста електроенергия - и сме на път да го постигнем. Днес изнасяме повече ток откогато и да било преди, като в същото време внасяме по-малко и използваме значително по-малко изкопаеми горива".

В Швеция ядрената енергия не е табу

Макар напоследък в Швеция да се залага много на слънчевата и на вятърната енергия, в страната все още има шест ядрени блока, които осигуряват около 30 процента от необходимата електроенергия. До 2040 година шведите възнамеряват да прекратят изцяло използването на изкопаеми горива, но това не означава непременно край на атомната енергия.

Някои опозиционни партии са на мнението, че ядрената енергия и в бъдеще трябва да остане част от „чистия" енергиен микс в страната. И дори смятат, че трябва да се изградят нови, макар и по-малки ядрени централи. Аргументът им: те били по-сигурни, по-икономични и абсолютно необходими за покриване на нарастващото търсене на електроенергия.

Съгласно допитване от края на 2020 година, над 40 процента от шведите одобряват изграждането на нови атомни централи. А над 30 на сто искат поне да бъдат запазени сегашните шест - за да могат и през зимата да пускат прахосмукачката без угризения на съвестта.

Снимка: Bloomberg/Mikael Sjoberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК