Компания, основана от Бил Гейтс, с поглед към нова технология за ядрена енергия

Новата архитектура на технологията Natrium опростява предишните видове реактори

14.09.2020 | 22:49 Редактор: Юлия Христова
Компания, основана от Бил Гейтс, с поглед към нова технология за ядрена енергия

Базираната в САЩ компания за технологични иновации TerraPower, основана от милиардерът филантроп Бил Гейтс, и GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) стартираха архитектура на енергийна система, която се отличава с употребата на икономичен реактор на бързи неутрони с топлоносител течен натрий в комбинация със система за съхранение на енергия посредством разтопена сол, съобщава Nucnet. 

В съвместно изявление компаниите заявиха, че модерната иновация Natrium се основава на технологията, използвана в генерирането на слънчева топлинна енергия. Тя ще предложи "изобилна чиста енергия навреме, за да помогне за постигането на климатичните цели“, изтъкват дружествата.

Новата архитектура на технологията Natrium опростява предишните видове реактори. Неядреното механично, електрическо и друго оборудване ще се помещава в отделни конструкции, което намалява сложността и разходите.

Дизайнът има за цел да позволи значителни икономии на разходите, като позволява големи части от съответната централа да бъдат изградени по индустриални стандарти. Подобренията използват по-малко интерфейси на оборудването и намаляват количеството бетон с 80% в сравнение с големите реактори.

"Реакторите Natrium са проектирани да осигурят стабилна, гъвкава мощност, която безпроблемно се интегрира в енергийните мрежи с високо проникване на възобновяеми енергийни източници“, посочват от TerraPower.

Системата Natrium разполага с 345-мегаватов реактор и може да бъде оптимизирана за специфични пазари. Например, нейното иновативно термосъхранение има потенциала да увеличи мощността на системата до 500 MW за повече от пет часа и половина, когато е необходимо.

"Нашият колективен опит предоставя несравними възможности в проектирането и строителството, които гарантират, че продуктът Natrium може да осигури стойност за нашите клиенти“, споделя Джей Уайлман, президент и главен изпълнителен директор на GEH.

Системата Natrium привлече вниманието на редица компании за комунални услуги. PacifiCorp, дъщерно дружество на Berkshire Hathaway Energy, Energy Northwest и Duke Energy изразиха своята подкрепа за осигуряване комерсиализация на технологията, пише Investor.bg.

TerraPower също разработва реактор с бягаща вълна (TWR), проектиран да бъде реактор на бързи неутрони с топлоносител течен натрий, който използва обеднен уран като гориво. Третата потенциална технология на компанията, бързият реактор с разтопена сол (MCFR), има потенциал да бъде относително евтин реактор, който може да работи в нови, по-високи температурни режими.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК