Бил Гейтс разкритикува "безполезните тестове" за Ковид-19 в САЩ

Неговите предложения за подобрение не се възприемат от властите

11.08.2020 | 20:40 Редактор: Ралица Братанова
Бил Гейтс разкритикува

Защо броят на заразените с коронавирус в САЩ нараства, докато те са все още на сравнително ниско ниво в Европа? Едва ли някой може да отговори на този въпрос по-добре от Бил Гейтс, основател на Фондация “Бил и Мелинда Гейтс”. Според дългогодишния шеф на Microsoft Америка е твърде разхлабена по отношение на вируса, баровете в много региони не са затворени и твърде малко американци носят маски за лице.

Има и друга важна причина: неадекватните процедури за тестване. Вярно е, че в САЩ всеки ден се тестват повече от 700 000 души. Поради претоварените лаборатории обаче резултатите се получават с твърде голямо закъснение във времето, пише Investor.bg.

Това означава, че щатските агенции не могат да реагират достатъчно бързо на местните огнища и да ги задържат. Има бързи резултати от тестове, но най-вече за "много богатите". Правителството на САЩ се оставя да го разпокъсват, казва Гейтс. “Плащат се милиарди долари за неправилни тестове, за да получим най-безполезните резултати в света", каза Гейтс в телевизионно интервю.

Той критикува преди всичко отговорната американска агенция Centers for Disease Control and Prevention“ (CDC). Но неговите предложения за подобрение не се възприемат от властите. Например, според шефа на фондацията, CDC не трябва да плаща за резултати от тестове, които са по-стари от три дни. Без подобна санкция търговски доставчици като Labcorp и Quest Diagnostics няма да имат стимул да бързат, пояснява Гейтс.

Здравните специалисти препоръчват тестовете да се оценят в рамките на 24 до 48 часа. В противен случай има голям риск хората с коронавирус да не приемат симптомите насериозно и да не избягват контакт с други хора. Според проучване на Harvard University, Northeastern University, Northwestern University и Rutgers University през юли американците е трябвало да чакат средно четири дни за резултатите си от тестовете.

Правителството на САЩ обаче няма интерес от подобрение, заявява Гейтс. Процедурата е „политизирана“, искат да подчертаят само „колко страхотни са тестовите процедури“. Гейтс определи ситуацията като "спираща дъха".

Милиардерът косвено критикува американския президент Доналд Тръмп. В телевизионно интервю миналата седмица той описа процедурите за тестване в САЩ по коренно различен начин и ги определи като „най-добрите на всички времена, най-добрите в света“. Половината от американските тестове са “краткосрочно" придибити, поясни Тръмп.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК