Говорител на ЕС: Продължаваме да следим делата срещу Навални

По думите му съюзът никога не се е готвил да къса връзки с Русия

12.02.2021 | 15:26 Редактор: Никола Симеонов
Говорител на ЕС: Продължаваме да следим делата срещу Навални

"ЕС възнамерява да продължи да изпраща свои представители на делата срещу Алексей Навални", заяви говорител на Европейската комисия.
Той поясни, че е обичайна дипломатическа практика да се наблюдават съдебни заседания, както предвиждат международните правила.

"Винаги, когато е възможно, следим такива дела, особено в случаи, свързани с политическо преследване и човешки права", допълни говорителят.

"Никога не сме заявявали, че се готвим да скъсаме връзките с Русия", каза той по повод изявленията на руския външен министър Сергей Лавров и последвалите пояснения на говорител на Кремъл за бъдещето на сътрудничеството между ЕС и Москва.

"За нас е важно, че сегашното състояние на двустранните отношения никак не е добро. Важното е какви отношения искаме с Русия, на основата на нашите ценности и международното право. Целим взаимоизгодно сътрудничество, но Русия показа, че не е готова да поеме в тази посока", добави говорителят, цитиран от БТА.

По неговите думи ЕС обсъжда нови санкции срещу руски представители и отбеляза нуждата от единодушие за тяхното въвеждане.

Всеки, който предлага санкции, трябва да има убедителни доказателства (за извършени нарушения на засегнатите страни)", посочи той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК