Русия е готова да прекрати отношенията си с Европейския съюз (ОБНОВЕНА)

Напрежението между Брюксел и Москва е породено от случая "Навални"

12.02.2021 | 17:44 Редактор: Никола Симеонов

Русия е готова да прекрати отношенията си с Европейския съюз, ако Брюксел продължи да налага санкции на страната. Това заяви външният министър Сергей Лавров. 

Изявлението му предизвика силен отзвук на Стария континент, наложи се говорителят на Кремъл да внесе уточнение.

Сергей Лавров разговаря с един от известните пропагандисти на Кремъл Владимир Соловьов. На въпроса "Върви ли Русия към разрив с Европейския съюз", външният министър беше категоричен – не е изключен такъв сценарий, но той зависи от хода, който предприеме Брюксел.

"Да, ние сме готови, ако още веднъж видим, че в определени области се налагат санкции, които създават риск за най-чувствителните области на нашата икономика. Да, казвам го още веднъж - ние не искаме да се изолираме от международния живот, но трябва да сме готови за разрив. Ако искаш мир, готви се за война", категоричен бе Лавров.

Изявлението му предизвика отзвук на Стария континент и се наложи се говорителят на Кремъл да поясни. Русия трябва да е в пълна готовност за недружелюбни прояви от страна на Европейския съюз, но Москва би искала да развива отношенията си с блока, категоричен е Дмитрий Песков.

"Ако ние се сблъскаме с крайно деструктивна линия на поведение от страна на Брюксел, която може да навреди на нашата икономика и на нашите интереси, разбира се, ще бъдем готови да отговорим на такъв неприятелски ход. Русия е длъжна да си е самодостатъчна. Но всичко това - само в случай, че безумието надделее", заяви Дмитрий Песков.

Напрежението между Брюксел и Москва е породено от ареста и последвалата ефективна присъда на опозиционера Алексей Навални.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Не бих скачала срещу Русия Сигнализирай за неуместен коментар