Заради ограниченията - населението на Истанбул се стопява

Тенденцията е сходна и в други градове по света по време на пандемията

06.02.2021 | 22:15 Редактор: Искра Ангелова
Заради ограниченията - населението на Истанбул се стопява

Населението на Истанбул е намаляло миналата година за първи път от най-малко две десетилетия, след като блокадите заради коронавируса затвориха бизнес столицата на Турция и насочиха хората към провинцията, пише Bloomberg.

Населението на провинция Истанбул се е свило с 0,4% до 15,46 млн. души, преобръщайки рекордния ръст от 3% година по-рано, сочат публикувани в четвъртък данни от турската статистическа служба. Тенденцията е сходна и в други градове по света по време на пандемията.

Десетилетия наред турци от цялата страна с население над 83 млн. души се стичаха в Истанбул в търсене на работа и добри възможности. Но след появата на коронавируса правителството въведе вечерни часове, за да ограничи социалните контакти и намали работното време на магазини и ресторанти, карайки работещите младежи да преосмислят какво получават за парите си в големите градове.

Това е от полза за околните провинции, като населението на Родосто на запад е нараснало с 2,4% до 1,1 млн. души, а това на Коджаели на изток е набъбнало с 2,3% до 2 млн. души.

Пандемията нанесе удар и на туристическия сектор в Истанбул и на университетите, като десетки хиляди сезонни работници и студенти предпочетоха да напуснат града за по-голямата част от миналата година, предава Investor.bg.

"В пандемията ускоряването на дигитализацията, скоростта на работата онлайн и ускоряването на гиг икономиката засилиха движението на хора от централните части на големите градове към околностите или други градове", коментира Нилюфер Нарлъ, декан на факултета по социология към университета Бахчешехир. "Това важи и за Истанбул", допълва тя.

"Това ще се превърне в постоянна тенденция. Компаниите виждат, че разходите им намаляват с работата онлайн. Начинът, по който работим, преживява значителна промяна", убедена е Нарлъ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК