Турция закъсня със старта на ваксинациите, но бързо успя да навакса

Страната избра китайския препарат Sinovac и първоначално имаше проблем с доставките

06.02.2021 | 15:04 Редактор: Ивет Арабова
Турция закъсня със старта на ваксинациите, но бързо успя да навакса

Турция започна сравнително късно с имунизациите, но затова пък бързо навакса. Кампанията върви много гладко и междувременно ваксинираните в страната са повече, отколкото в Германия.

Турското правителство бе подложено на критики заради действията си по време на пандемията - беше обвинено в непрозрачност, в манипулация на данните за заразените, както и, че е закупило китайска ваксина. С имунизационната кампания обаче всичко изглежда наред.

Ваксинирането в Турция започна чак в средата на януари, т.е. значително по-късно, отколкото в Германия. Междувременно са ваксинирани два и половина милиона турци. В Германия до трети февруари имунизираните бяха 2,1 милиона. В Турция очевидно организацията върви много гладко.

Изненадващо лесно

На откритата гореща телефонна линия за ваксинациите в Турция първо се получават указания на запис - бъдете готови да съобщите номера на личната си карта. Освен това се съобщава, че час за ваксинирането може да се вземе и чрез специално приложение за смартфони. Накрая се включва служител, с когото точка по точка се уточняват всички детайли, след което се получават дата и час за ваксинирането. Всичко е изненадващо лесно.

Ариф от Истанбул също искал да вземе по телефона час за имунизация за своя 87-годишен тъст Гюнери. "Беше невъзможно, изобщо не успях да се свържа, постоянно даваше заето", разказва той. Тогава решил да пробва на съответния сайт в интернет. 

"Първо изгледах в YouTube едно видео с указания кое как се прави, след което се справих за по-малко от две минути със запазването на час за ваксиниране", обяснява Ариф. Той можел дори да избере къде да се извърши имунизацията - при личния лекар или в болница. "Маркирах личния лекар и съвсем скоро получих на телефона код, който въведох на сайта и веднага получих потвърждение, че тъстът ми успешно е регистриран. Накрая трябваше само да избера ден и час за поставянето на ваксината."

В уреченото време Гюнери се явил при личния си лекар, където ваксината му била поставена веднага, без излишно чакане. След това трябвало да остане 10 минути в кабинета, за да не би да се проявят някакви алергични реакции. Накрая му връчили лист с информация за поставянето на втората доза от ваксината след 28 дни. И това било всичко, предава "Дойче Веле".

"Първоначално изобщо не исках да се ваксинирам, защото не беше ясно как ще ми подейства препаратът и дали няма да има някакви нежелани ефекти. Но понеже все повече хора се ваксинират, и аз се престраших", споделя възрастният роднина на Ариф.

25 милиона души са обезпечени

Турция закупи ваксини Sinovac от Китай. Отначало имаше трудности с доставките, но те междувременно са преодолени. Според изготвения в Турция имунизационенн план, 87-годишният Гюнери попада в първата група - веднага след лекарите, медицинския персонал в болниците и домовете за възрастни, както и настанените в тях, и работещите в аптеките. Самото ваксиниране е безплатно, а Гюнери казва, че е бил готов и да си плати за имунизацията.

Неговият роднина Ариф е доволен. "Изглежда, че системата работи добре", казва той и се пита дали това ще е така и когато дойде редът и на по-младите. Дали ще има достатъчно ваксини и дали всички ще получат навреме втората доза - това са въпросите, които го тревожат.

Според наличната информация, Турция е закупила общо 50 милиона дози ваксини от Китай. Това количество ще стигне за 25 милиона души, те.е. със сигурност и за втората доза на Гюнери, който трябва да бъде ваксиниран отново в началото на март. Ще се наложи обаче да се регистрира отново или - "цялата процедура отначало, както казва Ариф. Но Гюнери е доволен, че има кой да му помогне. Както и от това, че засега няма никакви оплаквания - във всяко едно отношение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК