Туризмът в Турция възлага надежди на ваксините за по-силна година

Надеждите на бранша са да привлекат 25 млн. чуждестранни посетители през 2021 г.

10.01.2021 | 07:30 Редактор: Ивет Арабова
Туризмът в Турция възлага надежди на ваксините за по-силна година

Турският туристически сектор се надява да привлече 25 милиона чуждестранни посетители през 2021 г., тъй като ваксините срещу коронавирус подсилват надеждите за по-добра година след спад в броя на туристите, причинен от пандемията.

Източници от туристическата индустрия казват, че ще са необходими поне две години, докато броят на пристигащите достигне нивата преди пандемията. Приходите от туризъм представляват до 12% от турската икономика, информира Ройтерс.

Броят на чуждестранните посетители в Турция през 2019 г. е 45,06 милиона; приходите от туризъм възлизат на 34,5 милиарда долара. През първите 11 месеца на 2020 г. броят на чуждестранните посетители в Турция е 12 милиона, което е 72% по-малко от предходната година.

Председателят на Федерацията на хотелиерите в страната Сурури Корабатир подчерта, че най-важният фактор ще бъде ваксинацията, последвана от спад в броя на случаите на коронавирус, както в Турция, така и в страните, които изпращат туристи в Турция.

В понеделник Турция съобщи за 13 695 нови случая на коронавирус през последните 24 часа и 197 смъртни случая. Страната получи първата пратка от ваксината CoronaVac на Sinovac и подписа споразумение за до 30 милиона дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.

Снимка: Bloomberg/Nicole Tung

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Дано не трябва и туристите да са ваксинирани. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Всички залагаме много на ваксините. Сигнализирай за неуместен коментар