След напрежението: AstraZeneca и ЕС ще работят заедно, за да решат проблемите

Компанията вероятно няма да изпълни ангажимента си за доставка на 80 млн. дози за Съюза до март

28.01.2021 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

След размяната на остри реплики - Европейският съюз и фармацевтичната компания AstraZeneca съобщиха, че ще работят заедно, за да решат проблемите с доставката на ваксини за блока.

Конструктивни - така Брюксел определи разговорите с AstraZeneca и отново настоя за ясен план от страна на компанията за доставката на ваксината ѝ през първото тримесечие на годината.

"Ще работим с компанията, за да намерим решение и да доставим бързо ваксини за гражданите на Европейския съюз", написа еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Въпреки натиска от страна на съюза, AstraZeneca вероятно няма да изпълни ангажимента си за доставка на 80 милиона дози за Съюза до март. Заради проблеми в производството - пратката ще бъде само 31 милиона дози. 

От Европейската комисия обаче увериха, че това няма да има негативен ефект върху плана до март да бъдат ваксинирани най-малко 80% от гражданите на Съюза, които са на възраст над 80 години.

"Тази цел от 80% беше направена на базата на наличните количества от ваксините на Pfizer/Biontech и Moderna. AstraZeneca не беше предвидена в този план", коментира говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер.

Добра новина за доставките на ваксина срещу Ковид-19 дойде от Pfizer/Biontech. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Явно видяха, че голям залък са лапнали Пфайзер и Модерна и им заседна. И естествено някой трябва да помогне и кой ще е това....всички се досещаме... Сигнализирай за неуместен коментар