AstraZeneca: Изоставаме с ваксините за ЕС, но не ги продаваме на други страни

Компанията уведоми ЕК за 60% намаление на планираните доставки

27.01.2021 | 09:46 Редактор: Радостина Димитрова
AstraZeneca: Изоставаме с ваксините за ЕС, но не ги продаваме на други страни

Нарушенията на доставките на коронавирусна ваксина на AstraZeneca са причинени от нейното двумесечно забавяне в производството. Това заяви ръководителят на компанията Паскал Сорио в интервю за група водещи вестници на Европейския съюз.

"Все още имаме проблеми с производството на основния компонент на ваксината, който в континентална Европа се произвежда във фабрики в Нидерландия и Белгия. Вярваме, че сме намерили решение на тези проблеми, но все още изоставаме с два месеца от графика", заяви той, като обеща, че компанията му ще може да достави "разумно количество ваксина" до страните от ЕС през февруари.

В края на миналата седмица AstraZeneca уведоми Европейската комисия за 60% намаление на планираните доставки през първото тримесечие по предварителните поръчки на ЕС.

Сорио категорично отрече обвиненията от няколко европейски медии и политици, че неговата компания е намалила доставките за ЕС, като е продала ваксината на други страни на по-добри цени. Той също така подчерта, че ваксината, предназначена за Европейския съюз, не отива в Обединеното кралство, където AstraZeneca има собствена производствена верига, предаде "Фокус".

"Ние също имахме определени проблеми във Великобритания. Факт е обаче, че договорът с Обединеното кралство беше подписан през юни [2020], тоест 3 месеца по-рано от ЕС (27 август). Следователно с Великобритания имахме 3 месеца повече за разрешаване на съществуващите проблеми", каза той.

Сорио увери европейските журналисти, че "цената и темпът на производство на ваксини остават разумни".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
То така ще кажат, ама какви ги вършат те си знаят! Сигнализирай за неуместен коментар