ЕК иска разяснение от AstraZeneca за намалените доставки на ваксината

Урсула фон дер Лайен е провела телефонен разговор с ръководителя на компанията

25.01.2021 | 15:29 Редактор: Искра Ангелова
ЕК иска разяснение от AstraZeneca за намалените доставки на ваксината

Европейската комисия (ЕК) поиска разяснения от AstraZeneca във връзка с обявяването на компанията за 60% намаление на доставките на ваксини за Европейския съюз и поиска договорът да бъде изпълнен изцяло. Това заяви в понеделник на брифинг в Брюксел официалният представител на Европейската комисия Стефан Де Кеерсмакер. В същото време Европейската комисия не възнамерява да ревизира стратегията си за ваксиниране, предава TACC.

"Европейският комисар по здравеопазване Стела Кириакидис изпрати писмо до ръководството на компанията с искане за допълнителни разяснения във връзка с обявяването на компанията от миналата седмица, че ще намали доставките на ваксини за ЕС. Тя подчерта необходимостта от изпълнение на задълженията на компанията по договора за ЕС. Предвид сериозността на ситуацията, въпросът за доставките за ЕС ще бъде обсъден днес на заседание на Управителния съвет на компанията с участието на представители на ЕС", увериха от Брюксел.

На свой ред ръководителят на пресслужбата на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е провела телефонен разговор с ръководителя на AstraZeneca, в който тя също е поискала изпълнението на доставките за ЕС в пълен обем, съобщава "Фокус".

"Европейската комисия инвестира сериозно в производствения капацитет на AstraZeneca, дори преди да започне производството на ваксини. При тези условия Европейската комисия настоява компанията да използва всички средства и възможности за изпълнение на договорните си задължения“.

Мамер също така отбеляза, че Европейската комисия все още не планира никакви правни действия срещу AstraZeneca, като засега предпочита "да проведе откровен диалог с компанията, за да гарантира получаването на ваксината".

Той също така отбеляза, че въпреки значително намаляване на доставките от двамата водещи доставчици в ЕС - Pfizer и AstraZeneca, Европейската комисия не възнамерява да преразгледа целите на стратегията си за ваксинация, според която страните от ЕС трябва да ваксинират 70% от населението си до лятото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК