US професор: Тръмп би изглеждал слаб и виновен, ако се беше самопомилвал

Сега служители в САЩ разследват поведението му и семейния му бизнес

21.01.2021 | 22:55 Редактор: Ивет Арабова
US професор: Тръмп би изглеждал слаб и виновен, ако се беше самопомилвал

Доналд Тръмп не се самопомилва, докато имаше шанс. И това може би е голяма грешка. Това решение оставя Тръмп незащитен от потенциални тежки криминални обвинения на местните прокурори и евентуалното федерално правителство на Джо Байдън, особено сега, когато служителите на реда от цялата страна разследват поведението му и семейния му бизнес.

Политически експерти и юристи от месеци предполагаха, че Тръмп със сигурност ще се самопомилва и ще помилва своите пълнолетни деца, както и адвоката си Руди Джулиани - преди дори да бъдат повдигнати обвинения. И все пак в суматохата на помилвания и комутации, които Тръмп издаде след полунощ в последния ден от президентството си - имената Тръмп и Джулиани не се появиха.

Тръмп е изправен пред потенциална опасност заради ролята си в насърчаването на тълпата, която щурмува сградата на Капитолия, както и опитa му да осуети руското разследване, и факта, че е давал парични подкупи на жени, които твърдят, че са спали с него преди изборите през 2016 г. Бившият президент може да е приоритизирал публичния си имидж заради предстоящия процес за импийчмънт, казват правни експерти пред VICE News.

"Мисля, че Тръмп беше съсредоточен върху импийчмънта, връзките с обществеността, възстановяването на марката и 2024 г.", казва Карл Тобиас, професор, който специализира в американската съдебна система в Юридическия факултет на Университета в Ричмънд. "Плюс това той би изглеждал слаб и виновен, ако се самопомилва."

Този ход оставя Министерството на правосъдието на Байдън да вземе някои трудни решения за това как да се справи с огромната купчина доказателства, оставени от Тръмп, включително дали да обвинява бивш президент на САЩ за престъпления за първи път в американската история. Съобщава се, че Тръмп е бил предупреден, че решението за самопомилване може да се превърне в нож с две остриета.

Юрисконсултите на Тръмп са били на мнение, че превантивните помилвания за него и децата му ще ги накарат да изглеждат виновни и биха могли да ги поставят в правно опасно положение, съобщава CNN, позовавайки се на неназовани източници. Съветниците казали на Тръмп, че не трябва да помилва себе си или членовете на семейството си предварително освен ако не е готов да изброи конкретни престъпления в документите, предава Dnes.bg.

Тръмп може би е бил по-загрижен за това, че е първият президент, осъден в процес на импийчмънт, отколкото първият, изправен пред наказателна зала. Съобщава се, че Тръмп се притеснява, че помилването му ще провокира републиканците в Сената да го осъдят в очертаващия се импийчмънт процес заради въстанието на 6 януари в Капитолия, в момент, когато подкрепата му в Сената се клати. Лидерът на мнозинството от сената на GOP Мич Макконъл укори Тръмп тази седмица, че провокира тълпата с "лъжи".

Самопомилването - което би било безпрецедентно в исторически план - също би могло да възмути правоприлагащите органи и да ги насърчи да опитат да докажат, че то няма да има ефект. Помилването може да отпадне в съда, ако федералните прокурори някога се опитат да го оспорят с обвинителен акт, тъй като Върховният съд никога не е приемал, че подобен ход е легитимен, според правните експерти.

"Мисля, че самопомилването би било като подтикване към прокурорите, които иначе биха решили да не повдигат обвинения, тъй като обвинителен акт би бил единственият начин да се оспори помилването в съда", обяснява Ребека Ройф, бивш прокурор и експерт по прокурорска етика в Нюйоркския юридически факултет. "Прокурорите не биха приели любезно такава публична декларация, че президентът е над закона."

Неуспехът на Тръмп да се самопомилва може да има смисъл, но някои експерти са объркани защо той не е помилвал семейството си или близки сътрудници.

"Решението на Тръмп да не помилва Джулиани изглежда като възмездие за усилените опити, но и провали на Джулиани да осигури на Тръмп втори мандат в съдилищата, според Майкъл Коен, бивш частен адвокат на Тръмп. Юридическият екип на Тръмп загуби над 60 съдебни решения, докато преследва фалшиви искове за измама на избиратели.

"Той не прости на Руди и му наложи наказание за масовия му юридически провал при отмяната на изборите", казва Коен пред VICE News. "Не знам защо той не помилва себе си, децата си и Джаред Кyшнер."

Джулиани отрече, че иска или се нуждае от помилване, въпреки че е разследван от федерални прокурори от Южния окръг на Ню Йорк. Възможно е обаче Тръмп да е подписал помилването тайно.

Снимка: Bloomberg/Al Drago

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК