България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тръмп остави разделение, Байдън иска единство: Накъде поема САЩ?

Коментар на политолозите Анна Кръстева и Георги Киряков

21.01.2021 | 08:27 Редактор: Радостина Димитрова

САЩ вече имат своя 46-и президент. Джо Байдън положи клетва на церемония без аналог в американската история. Какви ще са първите му стъпки и в каква посока поема държавата под неговото управление?

"Демокрацията се върна  в една от родините си. Сега трябва да се работи по кризите - действията по всяка една от тях трябва да са едновременно във вътрешната и външната политика. Първата - пандемията, втората - икономическата криза и третата - климатичната криза. Байдън започва с амбициозна програма да работи по трите едновременно." Това заяви политологът проф. Анна Кръстева в студиото на "България сутрин".

"Тръмп остави в наследство разделението не само в народа, но и в Републиканската партия. Разделенията са по всички линии, Тръмп загуби всичко, което можеше да загуби. Три са пистите за това единство, което никога не може да бъде постигнато напълно - нов излаз, самите политики - вече имаше маса символни жестове, които да обединяват", посочи проф. Кръстева.

По нейните думи светът очаква глобално лидерство и то "вече беше заявено в първия ден".

А политологът Георги Киряков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че заминаването на Тръмп може да не е край, а начало.

"Тези хора, които са подкрепяли Тръмп, продължават да са американски граждани, да вярват в конспирациите и Тръмп да им е лидер - остава това желание у тези хора за реванш. И Тръмп загатна това нещо, то даде ясна заявка, че след 4 години може синът му да бъде кандидат за президент", отбеляза Киряков.

"Трябва да се прекрати тази идеология за превъзходството на бялата раса, което означава, че Байдън ще се противопостави на тези поддръжници на Тръмп. Правени са опити и от американски милиардери да се създават нови партийни структури, но не са успявали, въпросът е дали това е не краят, а началото на нещо", допълни събеседникът.

Според Киряков място в политиката на САЩ засега имат само 2 партии, а Тръмп трябва да създаде такава партия, която да печели мажоритарно във всеки щат:  "ако не си в политическия елит, е трудно да спечелиш тези 50+ 1% гласа. Без голямата партия Тръмп няма бъдеще".

"Първо САЩ трябва да се справят с вътрешните си проблеми и премахването на идеологията на Тръмп, защото тя е опасна за Америка. САЩ ще се върнат на световната сцена само когато се справят с вътрешните си кризи", каза Георги Киряков.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК