Тръмп оставил "великодушно писмо" на Байдън преди да напусне Белия дом

Висш помощник на досегашния президент описа писмото пред CNN като "лична бележка"

21.01.2021 | 13:11 Редактор: Юлия Христова
Тръмп оставил

След като положи клетва като 46-президент на САЩ Джо Байдън разкри, че предшественикът му Доналд Тръмп му е оставил "много великодушно писмо" преди да напусне Белия дом.

Говорейки от бюрото в Овалния кабинет след подписването на изпълнителните заповеди от Ден 1, Байдън заяви, че няма да разкрие веднага съдържанието на писмото от уважение към Тръмп.

"Президентът написа много великодушно писмо", каза Байдън пред журналисти. "Тъй като беше лично, няма да говоря за това, докато не говоря с него, но беше великодушно."

Висш помощник на Тръмп описа писмото пред CNN като "лична бележка", в която Тръмп се моли за успеха на страната и новата администрация да се грижи за нея.

Съвременна традиция е изходящите президенти да пишат на своите наследници писмо и да им го оставят на бюрото  в Овалния кабинет. Според един от източниците на CNN Тръмп не е показал бележката, която е оставил на Байдън, на голяма част от своите съветници.

По време на брифинг в сряда вечерта прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отказа да предложи повече подробности за писмото, което Тръмп остави за Байдън, като заяви пред репортери, че въз основа на коментари от Байдън "това е писмо, което е лично, както той каза на всички, беше едновременно великодушно и милостиво".

Макар да изглежда изненадващо, че Тръмп все пак е спазил тази традиция, след като игнорира всеки друг елемент на мирно предаване на властта, това действие е в съответствие с предишния му ентусиазъм от писмото, което получи от президента Барак Обама. Тръмп беше толкова зает с писмото на Обама, че се опита да му се обади веднага щом го прочете в Деня на встъпването в длъжност през 2017 г. Но Обама все още летеше до Палм Спрингс с президентския самолет и не можа да приеме обаждането.

Когато един от помощниците на Обама се обърна към Белия дом, за да върне призива, служителите на новия президент казаха, че Тръмп просто иска да благодари за бележката - и иска Обама да получи съобщението. Мъжете никога не са се свързвали директно.

"Беше дълго. Беше сложно. Беше внимателно", каза Тръмп за писмото седмица след встъпването си в длъжност в интервю за ABC News. "Отне ми време да го оценя."

По-късно той показа писмото на посетителите в Овалния кабинет.

В прощалното си обръщение в сряда Тръмп не назова новия президент по име, но заяви, че пожелава на "новата администрация голям късмет и голям успех". Това се случи след като той прекара три месеца опитвайки се да убеди света, че изборите са фалшифицирани, пише dnes.bg.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс също остави писмо за вицепрезидента Камала Харис.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК