Номинираният за държавен секретар на САЩ: Турция не се държи като съюзник

Вашингтон ще обмисли допълнителни санкции срещу Анкара

20.01.2021 | 08:17 Редактор: Ивет Арабова
Номинираният за държавен секретар на САЩ: Турция не се държи като съюзник

Номинираният от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за държавен секретар на САЩ - Антъни Блинкън, заяви, че Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, предаде Ройтерс.

Блинкън каза това по време на изслушването си пред комисията на Сената на американския Конгрес за външните работи. Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка".

"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически наш партньор, действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия, е неприемлива. Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още", изтъкна номинираният за държавен секретар Блинкън.

Той направи тези изявления броени часове преди встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, който ще стане приемник на президентския пост на Доналд Тръмп, с когото турският президент Реджеп Ердоган имаше близки отношения, предава БТА.

"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи като съюзник и това е много сериозно предизвикателство за нас", каза Блинкън.

Санкциите срещу Турция бяха подкрепени и от двете партии в американския Конгрес, като това бяха първите санкции в историята, въведени от Вашингтон срещу държава членка на НАТО. Сериозните разногласия във връзка с покупката на С-400 са най-сериозното предизвикателство, с което ще се сблъска правителството на Байдън по отношение на Турция. Вашингтон и Анкара имат разногласия и по отношение на политиката за Сирия, дейностите на Турция по изследване на залежите на петрол и газ в Средиземно море, а също така и във връзка с намесата на Турция в нагорнокарабахския конфликт, отбелязва Ройтерс.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК