Драконовски мерки във Вашингтон, Байдън произнесе емоционално слово

Отстраниха няколко гвардейци заради връзки с крайнодесни групи

20.01.2021 | 07:10 Редактор: Тодор Петров

Броени часове остават до встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на САЩ. За инаугурацията във Вашингтон пристигнаха около 25 хиляди военни от Националната гвардия, съобщават световните агенции. Малко по-късно няколко от тях бяха отстранени от охраната за церемонията заради връзки с крайнодесни групи. 

Драконовските мерки бяха наложени, заради предупрежденията за възможни въоръжени сблъсъци и протести в дните около встъпването в длъжност на новия президент. Площадът Black lives matter, който е на няколко метра от Белия дом, е ограден с няколко реда метални и бетонни заграждения. 

За всички онези, които няма да могат да дойдат на церемонията по предаването на властта във Вашингтон, заради противоепидемичните мерки, бяха поставени над 190 000 американски знаменца в района около Капитолия като символ за присъствието на американците на заклеването на Джо Байдън като 46-ия президент.

Междувременно избраният за президент на САЩ произнесе емоционално слово, в което едва сдържаше сълзите си, когато си спомни за покойния си син Бо Байдън - бивш главен прокурор, починал от рак на мозъка през 2015 г. 

"Съжалявам само за едно нещо - че той не е тук", заяви 78-годишният Байдън. Той благодари на хората в щата Делауер, който Байдън представлява в Сената повече от три десетилетия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК