Церемонията на Байдън ще е без аналог, Тръмп няма да присъства

Водещ ще е Том Ханкс, а Лейди Гага ще изпее националния химн

19.01.2021 | 19:58 Редактор: Искра Ангелова

Последен ден на Доналд Тръмп в Белия дом. Президентът напуска Овалния кабинет с най-ниския рейтинг на одобрение по време на мандата си. Според проучване на "Галъп" само 34% от американците одобряват работата му. 

Във фокуса на последния ден от мандата му е възможното помилване на 100 души. 

Според медии отвъд Океана в списъка присъства името на основателя на "Уикилийкс" – Джулиан Асанж. През последните седмици се засилиха и спекулациите, че Тръмп ще помилва и себе си – няма обаче индикации президентът да има такива планове в своя финален ден в Белия дом. 

А церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън ще бъде белязана не само от усещането, че Вашингтон е военна зона, но и от отказа на Доналд Тръмп да присъства. Той е първият държавен глава от 150 години, който няма да уважи предаването на властта. 

Въпреки това - традицията ще бъде спазена. 46-ият американски президент ще положи клетва от 35 думи, с ръка върху Библията. 

Разделена Америка ще чуе утре клетвата, произнесена за първи път от Джордж Вашингтон, а крайният й вариант е измислен от единия от бащите основатели Джеймс Мадисън. А сега най-възрастният президент в историята - Джо Байдън, ще се закълне в Библията на Ейбрахам Линкълн.

Церемонията ще е без аналог.

"Това ми разбива сърцето, защото има много малко държавни служители в тази страна, които заслужават традиционна инаугурация повече от Джо Байдън и за съжаление това няма да се случи", заяви бившият сътрудник на Байдън Мое Вела.

Денят за Байдън и вицепрезидента му Камала Харис ще започне с традиционна църковна служба, след това двамата ще са в Капитолия. След клетвата на Харис, Байдън ще отправи послание към нацията. А след това по традиция ще направи преглед на военните войски. 

Доналд Тръмп е едва четвъртият президент, който няма да присъства на предаването на властта и така ще наруши 150-годишната традиция. А новите стопани на Белия дом ще изпратят само вицепрезидента Майк Пенс.

"Страната е на границата на гражданска война, ние се нуждаем само от компетентност. Не ме интересува дали той вдъхновява или не. Не мисля, че някой друг го прави сега", категоричен е политоложката Илейн Камарк.

Всички телевизии ще излъчват на живо церемонията. Водещ ще е актьорът Том Ханкс, а Лейди Гага ще изпее националния химн. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК