САЩ наложиха санкции на Турция за покупката на С-400

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставяне през декември 2017 г.

14.12.2020 | 22:42 Редактор: Ралица Братанова
САЩ наложиха санкции на Турция за покупката на С-400

САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400.

"Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявлението на държавният секретар Майк Помпейо.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси "Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. Заради нежеланието на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители Ф-35.

Турция многократно е подчертавала, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.

С-400 “Триумф” е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра, предаде БГНЕС.

Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя "Триумф“.

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системите С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и САЩ, които се опасяват за сигурността и несъвместимостта на С-400 със системите за противовъздушна отбрана на алианса. ЗРК С-400 бяха доставени на Турция през лятото на 2019 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
1 rate up comment rate down comment 0
Акъл-море Глава-шама
преди 3 месеца
Често в живота става и така:Съюзници и приятели са до време. Времето тече и не е куурр да го държиш наддъървен. Ако си богат+умен си правиш застраховка живот. А ако застрахователят има интерес да тенеутрализира, предвидливия Умен богаташ купува вражеско Противодействие спрямо Огневата цел на Приятеля-вчера, а от утре Сатрап-твой. Сигнализирай за неуместен коментар