"Хийтроу" загуби титлата "най-натовареното летище в Европа"

Трафикът се е сринал със 73%

19.01.2021 | 12:25 Редактор: Ралица Братанова

Лондонското летище "Хийтроу" загуби първото си място сред европейските летища миналата година, а причината са мерките свързани с пандемията от Ковид-19, които ограничиха пътниците.

През новото летище в Истанбул, завършено през пролетта на 2019 г., преминаха 23,4 милиона пътници за първата му пълна календарна година, за сметка на  "Хийтроу", където трафикът се срина със 73%.

Парижкото летище "Шарл де Гол", което е второто по натовареност в Европа през 2019 г., изпревари малко своя лондонски съперник през първите 11 месеца на 2020 година, предава  BloombergTV.bg.

Бързото разпространение на вируса и произтичащите от него ограничения за пътуване оказа сериозно влияние на европейските авиокомпании от март насам. Желанието да се заменят специфичните за Великобритания мерки с тестове преди полетите се усложни с нарастването на случаите по-инфекциозни щамове на Ковид-19 в Обединеното кралство и в някои други части на света.

Задължителната карантина във Великобритания и променящият се списък с освободени страни също обезсърчават пътуванията към Лондон. 

Миналата седмица британското правителството затегна допълнително мерките, като спря всички полети от Южна Америка и разшири изискването за самоизолация до пристигащите от всички страни.

Докато повечето летища в Западна Европа - от Франкфурт през Амстердам до Барселона – отбелязват спад с около 70% за миналата година, то двете най-големи летища на Истанбул и "Шереметиево“ на Москва  отчетоха по-малки спадове, като по този начин се изкачиха на по-предни позиции в списъка.

Новите блокировки означават, че пътуването ще продължи да се осъществява трудно. Италия удължи извънредното си положение до април, докато в Австрия то ще продължи до февруари, като Германия ще последва примера им.

От понеделник пътниците, пристигащи във Франция от страни извън ЕС, ще трябва да бъдат тествани преди да се качат на борда, да се съгласят да се самоизолират за една седмица след пристигането си в страната, като след това да си направят нов тест.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК