Ковид-19 в Унгария достигна пик, Орбан внася ваксини и от Китай

Страната е постигнала споразумение с китайската компания Sinopharm

14.01.2021 | 16:26 Редактор: Радостина Димитрова
Ковид-19 в Унгария достигна пик, Орбан внася ваксини и от Китай

Унгария постигна споразумение с китайската компания Sinopharm за закупуване на ваксини срещу коронавирус китайско производство заяви днес началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от "Ройтерс".

Началникът на премиерската канцелария каза също на правителствен брифинг, че втората вълна на пандемията е достигнала пика си в Унгария и броят на новозаразените спада, но рестрикциите все още не могат да бъдат разхлабени.

От 11 ноември всички средни училища са затворени, както и хотелите и ресторантите, с изключение на продажбите на храна за вкъщи, в сила е полицейски час от 20:00 ч., а събиранията са забранени, предаде БТА.

Гуяш заяви, че пратките с ваксини по програмата на Европейския съюз пристигат прекалено бавно, със седмични доставки от по-малко от 100 000 дози и Унгария ще продължи преговорите с Русия и Китай за покупка на допълнителни количества ваксини.

"На практика постигнахме споразумение със Sinopharm, каза началникът на премиерската канцелария и допълни: "Първата пратка ще включва до един милион дози".

Времето на пристигането на пратката с китайски ваксини зависи от това, колко бързо унгарските здравни власти ще разрешат прилагането на препарата на Sinopharm, с който вече са имунизирани близо 20 милиона души, допълни Гуяш.

Унгария към днешна дата е получила 129 860 дози ваксина и е ваксинирала малко над 96 хил. души, използвайки ваксина на Pfizer и Moderna, посочи служителят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК