Китайската Sinopharm: Ваксината ни има 79% ефективност

Този процент е по-нисък, отколкото при американските ѝ конкуренти Pfizer и Moderna

30.12.2020 | 11:05 Редактор: Ралица Братанова
Китайската Sinopharm: Ваксината ни има 79% ефективност

Китайската компания Sinopharm обяви днес, че една от нейните ваксини срещу Ковид-19 е ефективна в 79 на сто от случаите, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че този процент е по-нисък, отколкото при американските ѝ конкуренти Pfizer и Moderna.

Sinopharm е първата китайска компания, която дава такава статистика. Тя съобщи днес, че нейната ваксина е ефективна в 79,43 процента от случаите.

За сравнение, Pfizer претендира за 95 на сто ефективност, а Moderna - за 94,1 процента.

Британската компания AstraZeneca обяви, че ваксината, която разработи съвместно с Оксфордския университет, е ефективна в 70 на сто от случаите. Ефективността обаче може да достигне 100 процента при поставяне на две дози.

Китай, където новият коронавирус се появи в края на миналата година, вложи огромни средства за разработване на ваксини, които обеща да направи "световно обществено благо". Страната, която на практика овладя епидемията на своя територия, бе принудена да провежда клинични изпитания в други държави, където вирусът продължава да се разпространява интензивно, предава БТА.

Пет китайски ваксини са в трета фаза от клиничните изпитания.

Sinopharm не уточни дали тези тестове са приключили при първата ваксина. Компанията обаче съобщи, че е подала пред китайските власти молба за нейното одобрение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК