Гласуваха за импийчмънт на Тръмп заради подстрекаване към метеж

Той може да получи забрана да заема държавни постове

14.01.2021 | 07:05 Редактор: Тодор Петров
Гласуваха за импийчмънт на Тръмп заради подстрекаване към метеж

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп по обвинения в подстрекаване към метеж. Така той се превръща в първия президент в историята на САЩ, който ще бъде подложен на втора такава процедура. 

Предложението беше подкрепено с 232 гласа "за", 197 конгресмени гласуваха "против" и така резолюцията беше приета. Инициативата, за която гласуваха и 10 съпартийци на Тръмп от Републиканската партия, събра достатъчно гласове. 

Предстои обвинителният акт да отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Според графика на Горната камара на Конгреса обаче, тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил. 

Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари. Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да получи забрана да заема държавни постове. 

Първият опит за отстраняване му беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК