Засякоха първи случай на британския щам на Ковид-19 в Румъния

27-годишната жена не е пътувала в чужбина

09.01.2021 | 13:15 Редактор: Ивет Арабова
Засякоха първи случай на британския щам на Ковид-19 в Румъния

Първият случай на британския щам на коронавируса, който се предава по-лесно, е открит в Румъния и все още не е установено как е внесен в страната, научи AFP от собствен източник от здравните власти на северната ни съседка, цитирана от македонската агенция “Макфакс“.

"27-годишна жена в Югоизточна Румъния е заразена с новия щам, въпреки че не е пътувала в чужбина според нейните изявления и данните, които успяхме да съберем", каза източник от болницата в Букурещ, където е извършен тестът, пред AFP. "Това означава, че новият щам на вируса съществува в Румъния от известно време," каза източникът.

Пациентката има леки симптоми и е в изолация у дома, под лекарско наблюдение, се казва в изявление на Министерството на здравеопазването.

От откриването му през ноември във Великобритания, вариантът на коронавирус B.1.1.7, преименуван на VOC 202012/01, вече е потвърден в десетки страни по света. Повечето от тези случаи са свързани с Обединеното кралство, но за някои тази връзка не е установена, което предполага, че щамът се разпространява локално, предава "Фокус".

Въпреки че този нов щам не изглежда по-опасен от предишната версия на коронавируса, по предварителни данни той е с 50 до 75 процента по-заразен, което увеличава риска от претоварване на болниците с пациенти с Ковид-19.

Снимка: Bloomberg/Ioana Epure

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК