Китай: Пандемията е причинена от отделни огнища на различни места по света

"Бяхме в челните редици на борбата срещу дезинформацията", заяви Ван И

03.01.2021 | 10:34 Редактор: Искра Ангелова
Китай: Пандемията е причинена от отделни огнища на различни места по света

Все по-голям брой проучвания показват, че пандемията на коронавируса е причинена от отделни огнища на различни места по света, заяви външният министър на Китай Ван И в интервю за агенция Xinhua и Централната китайска телевизия, предава РИА Новости.

"Когато Китай беше поразен от неизвестен коронавирус, той незабавно предприе действия за провеждане на епидемиологично разследване, идентифициране на патогена и публикуване на ключова информация, включително секвениране на генома на вируса", каза дипломатът. Той също така припомни, че Китай е първата страна, която съобщава за случаи на коронавирус.

"Бяхме в челните редици на борбата срещу дезинформацията, опитите за политизиране и заклеймяване. Бяхме решени да гарантираме, че обективният разказ и колективната памет на борбата срещу пандемията не са изкривени от лъжи", каза той.

На 31 декември 20219 г. китайските власти информираха СЗО за огнище на неизвестна пневмония в Ухан, провинция Хубей. Причинителят на болестта е нов коронавирус, който е наречен SARS CoV2. Още на 11 март СЗО обяви огнището на коронавирусна инфекция за пандемия, съобщава "Фокус".

Общо, според организацията, в света има почти 82 милиона заразени хора. Според университета "Джонс Хопкинс" в света вече има 84 милиона случая на заболяването. Най-много инфекции има в САЩ, Индия и Бразилия. Русия се нарежда на четвърто място, следвана от Франция, Великобритания, Италия, Испания, Германия и Колумбия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Прави са китайците, че болеста не е тръгнала от тях, а едновременно на много места...Технически няма как да се заразят толкова много хора едновременно. Сигнализирай за неуместен коментар