Година по-късно: Учени от СЗО тръгват по следите на Ковид-19 в Ухан

Вирусът отне живота на повече от 1,6 милиона души по целия свят

17.12.2020 | 11:02 Редактор: Искра Ангелова
Година по-късно: Учени от СЗО тръгват по следите на Ковид-19 в Ухан

Екип от 10 учени ще пътува до Ухан, за да разследва произхода на Ковид-19 през януари, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Преди близо година през декември 2019 г. Китай алармира СЗО за случаи на "вирусна пневмония" в град Ухан. 

Опасенията, че вирусът се е разпространил от животни върху хора, доведоха до затварянето на мокрия пазар в Ухан от китайските власти. Американският президент Доналд Тръмп твърди, че Институтът по вирусология в Ухан е източникът на вируса и редовно критикува ранната реакция на СЗО на пандемията, пише London Evening Standard.

Но американските разузнавателни агенции развенчаха конспиративните теории, заявявайки, че са стигнали до заключението, че коронавирусът "не е създаден от човека или генетично модифициран".

Фабиан Лиендерц от германския институт "Роберт Кох", който е и биолог в екипа, който ще пътува до Ухан през новата година, заяви, че стремежът за определяне на произхода на вируса не е свързан с приписването на вина, а с опит за предотвратяване на бъдещи епидемии.

"Наистина не става въпрос за намиране на виновна държава. Става въпрос за опит да разберем какво се е случило и след това да видим дали въз основа на тези данни можем да се опитаме да намалим риска в бъдеще", каза той пред "Асошиейтед прес", цитиран от "Фокус".

Д-р Лиендерц каза, че изследователската мисия се очаква да продължи четири или пет седмици.

Той обясни, че учените ще изследват медицински примери и рентгенови лъчи от преди първото известно огнище, за да видят дали коронавирусът е циркулирал по-рано.

Изследователите също така ще вземат проби от прилепи и други видове, докато се опитват да определят при кое животно вирусът може да е възникнал за първи път.

Вирусът отне живота на повече от 1,6 милиона души по целия свят, включително над 300 хиляди в САЩ, сочи данните от Университета Джонс Хопкинс.

Потвърдените инфекции в световен мащаб надхвърлиха 73 милиона, като 16 милиона от тях са в САЩ, но се смята, че истинските числа са много по-високи поради ограничените тестове, разликите в преброяването на мъртвите и укриването от някои правителства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
И да не е тръгнал от там вируса- мокрия пазар трябва да се затвори. Това е варварщина! Сигнализирай за неуместен коментар