Как изглеждат пазарите в Ухан година след "атаката" на Ковид

Останали са малко неща, говорещи за първоначалната роля на града в коронавирусната пандемия

08.12.2020 | 22:24 Редактор: Юлия Христова
Как изглеждат пазарите в Ухан година след

Стотици пазаруващи хора са изпълнили мокър пазар в делнична декемврийска утрин в китайския град Ухан, блъскайки се, за да си купят пресни зеленчуци и жива риба, жаби и костенурки.

Почти година, след като градът съобщи за първите в света случаи на Ковид-19 на един от няколкото му огромни мокри пазара и въпреки че още няколко страни продължават да са здраво стиснати в хватката на последвалата пандемия, животът в Ухан до голяма степен се е върнал към обичайния ритъм. "Не се страхувам, от какво има да се страхувам?", каза продавачката на риба и зеленчуци Ние Гуанчжън. Тя и други собственици на магазини по тясна улица, част от по-големия мокър пазар, бяха заети да чистят риба за тълпи от купувачи - някои от които не носеха маски - а градски чистачи пръскаха паважа.

Останали са малко неща, говорещи за първоначалната роля на Ухан в коронавирусната пандемия, която впоследствие зарази повече от 67 милиона души по света и отне живота на около милион и половина.

Китай подаде сигнал до Световната здравна организация (СЗО) за 27 случая на "вирусна пневмония" в Ухан за първи път на 31 декември. Властите затвориха мокър пазар в града на следващия ден, след като установиха, че някои пациенти са били продавачи или търговци. Това беляза началото на мрачен период за града с 11-милионно население в централен Китай.

Заразяванията бързо се увеличиха на 50 000 случая, включително близо 4000 починали. Властите реагираха, като бързо наложиха строга 76-дневна карантина и издигнаха километри от дебели жълти заграждения по пустите градски улици, за да държат хората у дома, а предприятията - затворени, пише "24 часа".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК