Окончателно: Великобритания вече не е част от ЕС

"Нашата свобода е в ръцете ни и ние сме тези, които трябва да извлечем най-доброто от това", каза британският премиер

01.01.2021 | 09:35 Редактор: Радостина Димитрова
Окончателно: Великобритания вече не е част от ЕС

Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни отношения с европейския проект в името на несигурно бъдеще след Brexit, осъществявайки най-значимата геополитическа промяна след загубата на империята, предаде Ройтерс.

"Нашата свобода е в ръцете ни и ние сме тези, които трябва да извлечем най-доброто от това", каза британският премиер Борис Джонсън в послание по повод Нова година.

Вече изтече т.нар. "преходен период" за Brexit и влезе в сила търговското споразумение за отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз, предаде БНР.

Джонсън приветства  този невероятен, по думите му, момент - излизането на Обединеното кралство от единния европейски пазар. Той увери, че неговата страна ще бъде отворена, щедра и обърната навън. 

Краят на сагата Brexit вече е факт с изтичането на преходния период и влизането в сила на споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз. Четири години и половина след референдума, на който 52 процента от британците гласуваха за напускане на ЕС, разводът вече е официален и окончателен.

Обединеното кралство, което напусна официално ЕС на 31 януари 2020 г., спира от днес да прилага европейските правила, напуска единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна програма "Еразъм", но запазва достъпа си до пазар с 450 милиона потребители,  отбелязва Асошиейтед прес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК