Редица други европейски държави също получиха ваксините

Председателят на Европейската комисия увери, че Брюксел е осигурил ваксини за всеки един гражданин на Общността

26.12.2020 | 13:50 Редактор: Радостина Димитрова

Редица други страни от Европейския съюз също получиха първите дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. В специално обръщение председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи ваксините като надежда за постепенното завръщане към нормалния живот.

Доставката на първите дози от ваксината на Pfizer и BioNTech започна едновременно за 27-те. Председателят на Европейската комисия увери, че Брюксел е осигурил ваксини за всеки един гражданин на Общността.

"Ваксинацията в Европейския съюз е момент на обединение и успех. Скоро ще имаме още ваксини, когато те бъдат одобрени за употреба. Ваксинацията ще ни помогне постепенно да си върнем нормалния живот. когато достатъчен брой хора бъдат ваксинирани ще можем отново да пътуваме и да се срещаме с близките си. Но до тогава трябва да продължим да бъдем внимателни", заяви Фон дер Лайен.

През граничният пункт "Кулата – Промахон" пристигна първата партида с ваксини в Гърция. Препаратът беше транспортиран до столицата Атина с полицейски ескорт. Здравните работници и хората в старчески домове ще са приоритетни.

Първите 10 хиляди дози пристигнаха и в Румъния. Те ще бъдат разпределени в ключови 10 болници, къде утре ще започне имунизацията. Първи ще бъдат ваксинирани медиците на първа линия в борбата с Ковид-19.

Рано тази сутрин първите дози получиха и Полша, Естония, Испания и Италия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК