Ваксините пристигат и в Латинска Америка, вече има имунизирани

Повечето страни предпочетоха препарата на Pfizer/BioNTech, но Аржентина избра руския 

25.12.2020 | 18:32 Редактор: Ивет Арабова

59-годишна медицинска сестра от Мексико е първият човек, получил ваксина срещу Ковид-19 в Латинска Америка. "Чувствам се малко нервна, но щастлива. Това е най-добрият подарък за Коледа. Сега съм защитена, докато работя", сподели Мариа Рамирез.

Мексико получи първата пратка от 3000 дози от препарата на Pfizer и BioNTech в сряда. Общата поръчка възлиза на 34 милиона ваксини. Страната е сред държавите с най-висока смъртност от вируса в света. По данните на института "Джон Хопкинс“ починалите са над 100 хиляди души. 

Първите дози от ваксината на Pfizer и BioNTech пристигнаха и в Коста Рика. Там ще бъдат имунизирани първо възрастите и здравните работници. Чили, където има 600 хиляди случая на Ковид-19, също получи първата пратка от препарата. Президентът на страната определи старта на националната програма за имунизация като момент на надежда. 

"Планът е да ваксинираме най-рисковата група през първата половина на 2021", коментира президентът на Чили Себастиан Пинера.

За разлика от другите държави - Аржентина избра да поръча руската ваксина Sputnik. Тази седмица властите дадоха спешно разрешение на препарата за употреба. Очаква се до дни да започне имунизацията. Президентът Алберто Фернандес заяви, че иска да покаже на критиците, че препаратът всъщност е безопасен.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК