9-годишно почина заради мръсния въздух във Великобритания

Тя е получила остър пристъп на астма

16.12.2020 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова
9-годишно почина заради мръсния въздух във Великобритания

9-годишно момиче, което почина след остър пристъп на астма, стана първият човек във Великобритания, при когото замърсяването на въздуха е посочено като причина за смъртта, пише британският вестник The Times.

Решението, постановено днес в Саутарк за смъртта на Ела Киси-Дебра, ще окаже натиск върху правителството и местните власти да предприемат повече действия, за да спасят хиляди животи, загубени заради мръсен въздух всяка година.

Той също така приключва седемгодишна битка на Розамунд Киси-Дебра, за да разбере защо дъщеря ѝ е починала през 2013 г.

Филип Барлоу, помощник-съдебният лекар, заключи, че замърсяването на въздуха е било съществен фактор, допринасящ както за причиняването, така и за обострянето на астмата на Ела.

"По отношение на вероятността замърсяването на въздуха допринесе съществено за смъртта на Ела. Тя е била изложена на нива на азотен диоксид и твърди частици, надвишаващи нормите на Световната здравна организация. Следователно замърсяването на въздуха, на което тя беше изложена, е било прекомерно. Важно е също така да се отбележи, че има признат провал за намаляване на нивото на NO2, което вероятно е допринесло за нейната смърт, както и липсата на информация, предоставена на майката на Ела, която вероятно е допринесла за нейната смърт", каза той, цитиран от "Фокус".

Адвокатите на семейството на Ела смятат, че тя може да е първият човек в света, при когото замърсяването на въздуха е посочено като причина за смъртта в смъртния акт.

Г-жа Киси-Дебра заяви след решението, че иска наследството на дъщеря ѝ да бъде нов закон за чист въздух и потвърди, че ще започне кампания, призоваваща за закон, който ще бъде известен като "Законът на Ела“ през новата година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК