Турция тотално изпусна контрола над пандемията?

Кметът на Истанбул и лекари настояват за спешни и крайни мерки

15.12.2020 | 15:28 Редактор: Тодор Петров
Турция тотално изпусна контрола над пандемията?

От юли до края на ноември турското правителство оповестяваше само една част от случаите на заразени с коронавирус - единствено броя на пациентите със симптоми. Затова и мнозина мислеха, че страната се справя по-скоро добре с кризата. 

Междувременно властите обявяват и асимптоматичните случаи, в резултат на което става ясно, че Турция е една от най-силно засегнатите от Ковид-19 страни в света. Сега новозаразените са официално по над 30 000 на ден - толкова, колкото никога досега.

Официалният брой на починалите за денонощие се е удвоил през последните четири седмици - на над 200 души. А общият брой на заразените от пролетта насам бе значително коригиран от правителството - от 550 000 в началото на декември на над 1,8 милиона сега. 

Много истанбулци се чувстват измамени. "Не сме доволни от начина, по който правителството се отнася към кризата, но не можем да направим нищо", казва една минувачка. "Правителството се интересува най-вече от своя имидж. Затова всичко е толкова непрозрачно", казва друг, цитиран от "Дойче Веле".

Болниците и лекарите изнемогват

От месеци критиците упрекват турското правителство, че укрива истинските мащаби на пандемията - най-вече, за да защити икономиката. Фактът, че Анкара дълго време не е оповестявала пълния брой на заразените, е допринесъл за разпространението на вируса, заявиха наскоро от Турската лекарска камара.

Емрат Къръмлъ, който е личен лекар, е имал много случаи на коронавирус сред пациентите си. Според него, властите продължават да разкрасяват нещата. 

"Имаме много повече случаи, отколкото обявява правителството. Смятам, че новозаразените са между 50 000 и 60 000 на ден", казва той добавя, че болниците и интензивните отделения в Истанбул са пълни. 

"Повече места няма. Лекарите са на ръба на възможностите си. Трябва да се предприемат спешни мерки", алармира медикът.

За това настояват и опозиционните политици в Турция. Един от тях е кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Преди броени дни той обяви, че само починалите от Ковид-19 в неговия град са почти толкова, колкото обявените официално от правителството жертви за цяла Турция. Анкара отрича. 

Екрем Имамоглу изтъква, че досегашните мерки не са довели почти до нищо, броят на случаите не намалява. "Имаме нужда от пълен локдаун", убеден е той. Кметът настоява общественият живот в Истанбул да се прекрати напълно за две до три седмици, за да се спре разпространението на вируса.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
5 rate up comment rate down comment 0
Радко Младич
преди 3 години
Това че Ердоган и управляващите около/под него са изпуснали "контролът" върху епидемията ни най-малко НЕ МЕ учудва!А това,че прикриват РЕАЛНИТЕ данни за положението,пък още по-малко може да ми направи впечатление.Друго нещо е доста плашещо в тази статия.Това,че при 30000 хиляди-официално,а реално НАД 40-50 хил.на ден...починалите са около 200-250,под 300 души!Почти толкова колкото имаме ние,но при ЕДВА 4000 официално,или 6-7 хиляди РЕАЛНО заразени на ден!ТОВА Е СТРЯСКАЩОТО!!! Сигнализирай за неуместен коментар
6
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
5
4 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Турция криеха истината за да не Изгубят туристиПоложението е там много страшноВластите не предприемат затваряне защото трябва да дават помощиЕдинственото нещо което правят е вечерен часИ забрана за излизане само съботите и неделитеА в петъците всички се дупят натъпкани в джамиитеИ разбира се в Турция можеш да пушиш само в къщиГлобяват ако пушиш и в автомобила сиТова че раздават маски не е толкова важноКутия маски струва 15 лири Сигнализирай за неуместен коментар
4
5 rate up comment rate down comment 9
Чатак
преди 3 години
Това не е вярно следа турските новини справят се много добре с пандемията ,забележете минаваш границата турците подаряват 3 броя маски ,а българите ги продават Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 18
Осман
преди 3 години
България е в пъти по засегната от Ковид. Смъртността в Турция е под 200 на 1 милион докато в България е почти 800 на 1 милион. Българите влизащи на тумби в Турция са главния виновник за увеличаването на случаите там. Сигнализирай за неуместен коментар
2
11 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Леле страшно е и там...Контрол е нужен а не лъжи...дано се справят че ще пламне и нашата плевня... Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 4
Загрижен гражданин
преди 3 години
Сега си представете всичките ***, които щъкат по тамошните пазари и после се връщат у нас и ще разберете колко са големи измеренията на този проблем Сигнализирай за неуместен коментар