Редица държави обявиха крути мерки по празниците

Италия планира затягане на ограниченията,Чехия въвежда нови забрани

15.12.2020 | 13:42 Редактор: Ралица Братанова

По-строги мерки за празниците въвеждат редица страни.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви забрана за излизане от вкъщи като мярка срещу разпространението на коронавируса. От 21 часа на 31 декември е забранено излизането. Забраната отпада в 5 часа сутринта на 4 януари. 

От днес Германия въвежда така наречената твърда карантина, която ще замени досегашните меки мерки. До 10 януари затварят всички училища, магазините за нехранителни стоки, а контактите се ограничават за празниците.

За Коледа се допуска събиране до четирима души извън семейството. За Нова година се забраняват всякакви събирания. В някои провинции е в сила вечерен час.

Бавария забрани алкохола, а мярката няма да отпадне дори и за новогодишната нощ. Българското Министерство на външните работи препоръчва на нашите сънародници да се въздържат от пътувания до Германия.

От днес във Франция за територията на цялата страна влиза в сила комендантски час - от 20 до 6 ч. сутринта. Изключение няма да се прави дори и за 31 декември. Нови мерки обмисля и Италия.

"На всяка цена трябва да бъде избегната трета вълна в страната, защото тя би била унищожителна. Италия е европейската страна с най-голям брой починали с коронавирус от началото на пандемията през февруари - над 65 хиляди души", заяви премиерът Джузепе Конте.

Нидерландия също обяви втора карантина - от полунощ до 19 януари. Затварят се всички училища и магазини. Разрешават се събирания с не повече от двама души от друго семейство. Изключение ще има само за 3 дни по Коледа. Супермаркетите, банките и аптеките ще останат отворени. 

Чехия също затяга мерките от петък. Затварят ресторантите, хотелите и спортните съоръжения на закрито. Забранява се събиране на повече от шестима души на едно място на закрито и на открито. Страната премина на четвърто ниво на риск по 5-степенната скала. Това означава и вечерен час от 23 до 5 ч. и по-дълга коледна ваканция за учениците.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК