Как да накараме децата да прекарват по-малко време пред екраните?

Важно е подрастващите да си служат с тях разумно

12.12.2020 | 09:30 Редактор: Ралица Братанова
Как да накараме децата да прекарват по-малко време пред екраните?

Опасенията на родителите, че децата им прекарват твърде много време пред екрана, са много отпреди пандемията от Ковид-19.

С въвеждането на дистанционното онлайн обучение обаче, дори и децата в семействата, където електронните устройства са били забранени или строго ограничени, вече прекарват часове наред пред лаптопа, таблета или смартфона.

Мерките за безопасност, произтичащи от Ковид-19, направиха така, че екраните станаха неразделна част от ходенето на работата, образованието и свободното време.

Много родители се винят за времето на децата пред екрана заради обездвижването, вредата за очите, гръбначните изкривявания, лошите модели на поведение в социалните мрежи, риска от влошаване на психичното им здраве и от кибертомоз, пише Puls.bg.

Съвременните социокултурни норми за съжаление насърчават прекарването на все повече време пред екрана, пише детският психолог Ранди Калман за списанието Psychology Today.

Той отбелязва, че петте най-големи компании в САЩ, измервани чрез пазарната им капитализация, са Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon и Facebook - всички те са медийни компании, които печелят директно от увеличаването на времето, което децата прекарват пред екрана.

Неговият съвет е родителите да научат повече за това какво правят децата им в Интернет и да не се притесняват да въведат правила за балансирана употреба на електронните устройства.

Екранните технологии няма да изчезнат и може би ще се превърнат в основен инструмент за изучаване и общуване в съвременния свят. Ето защо е важно децата да се научат да си служат с тях разумно.

Какво може да се направи?

Да бъдем добър пример. Ако прекарваме по-голямата част от свободното си време пред екрана, то и децата ни вероятно ще направят същото. Много родители са изпитали върху себе си пристрастяващия ефект на интерактивните медии. Прекомерното екранно време може да ни лиши от време за сън, почивка, творчество, спорт, преживявания сред природата и общуване.

Интересувайте се какво правят децата ви онлайн. Децата често владеят по-добре новите технологии от своите родители. Все пак, този проблем може да се преодолее с използването на приложения за родителски контрол и възпитаване в дигитална грамотност.

Нека екранното време бъде полезно. Възможно е децата да развият академични и социални умения, благодарение на някои образователни дигитални платформи. Важно е да има баланс между времето пред екрана, прекарано в развлечения, и това за образователни дейности.

Точно както сме отговорни за храненето и физическото здраве на своите деца, като родители имаме ключова роля да въведем разумни граници за използване на технологиите, да се грижим за безопасността им онлайн, а защо не и да се включим в дигиталния им живот, като поиграем с тях на любимата им игра.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК