12-годишните у нас - средно с по 3 кариеса

Наблюдава се положителна промяна при денталната грижа за децата

10.12.2020 | 17:21 Редактор: Ивет Арабова
12-годишните у нас - средно с по 3 кариеса

5-годишните българчета имат средно по 3,5 кариеси на временните си зъби, 12-годишните деца са с по 3 кариеса на постоянни зъби, а 18-годишните - с по 6. Това каза пред "Монитор" председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, като цитира последното проведено изследване, което е за 2010-2011 година. Все още няма по-нови данни.

"Беше планирано ново проучване, но заради епидемиологичната обстановка, беше отложено. Надявам се следващата година да се проведе такова. Но все пак трябва да изтъкна, че по отношение на денталната грижа при децата нещата се подобряват - бавно и постепенно. Има още какво да се желае, но се наблюдава положителна промяна", коментира д-р Шарков.

Според експерти грижата за детските зъби всъщност започва още от бременността на майката. Тя трябва да изгради здрав организъм още от вътреутробното развитие на детето. Често обаче акушер-гинеколозите пропускали по време на консултациите да уведомят бременните жени, че имат право на допълнителен дентален преглед. Още през третия месец от бременността организмът трябва да получава 18 важни аминокиселини. Те се набавят предимно чрез месото в менюто ни и трудно могат да бъдат доставени от други заместители. Това помага за изграждането на правилна костна система и зъби.

В същото време въглехидратната храна по време на бременността не е препоръчителна. Тя дава енергия на организма, но в петия месец от бременността започва интензивно отлагане на калций. За да бъде набавен, е добре да се увеличи приемът на млечни продукти като мляко и сирене. След раждането пък майката трябва да продължи да се грижи за правилното хранене на детето и устната му хигиена. Затова след кърмене се препоръчва и обтриване на устната кухина с памучен тампон със силно разредена кислородна вода. Целта е да се премахнат остатъците от млякото. В противен случай се създава киселинна среда, която е предпоставка за развитие на т.нар. млечница.

Майките трябва да имат предвид, че нощното кърмене е вредно за зъбите на детето. Нощното подаване на биберон също е опасно и може да увреди горните фронтални зъби. Много баби пък продължават да дават биберон с мед, което е бич. С появата на първите зъбки започва и четкането. Използват се специални бебешки пасти, както и напръстници четки.

Чистенето на зъбите от плака е трудоемко занимание-изисква време и умение. Тя представлява биофилм, който съдържа микроорганизми. Те обаче се хранят с въглехидрати и по този начин отделят киселини. Това може да разруши емайла и да доведе до появата на кариес. Бялата захар е най-големият бич за зъбите, смятат експерти.

Децата трябва да придобият навик да четкат и езика си, а когато пораснат - и междузъбните пространства. За целта се използват конци. Често обаче майките не са запознати с това. Когато детето е в рискова група от развитие на кариеси, специалистите прибягват до гелове и лакове, в зависимост от възрастта на детето. Това са професионални средства за профилактика на зъбния кариес. Родителите трябва да имат предвид, че зъбната плака не уврежда само зъбите, но и венците. Едно възпаление на венците води до доста сериозни последствия и ако не се вземат мерки навреме, може да прерасне в пародонтоза.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК